0

Mikor kell fűszernövényeket vetni? Kezdje el saját termesztését!

A fűszernövények termesztése általában nem okoz sok problémát, viszont annál nagyobb megelégedést okoz. Sok fajtát csak egyszer kell elvetni, hogy kis erőfeszítéssel élvezhesse előnyeit az egész szezonban és azon túl is. Ugyanakkor a saját termesztésből származó fűszernövények aromásabbak és környezetbarátabbak, mint a boltban megvásárolhatók. Éppen ezért érdemes egy kézre álló füvészkertről gondoskodni!

Mikor vessünk mángoldot, bazsalikomot vagy rukkolát, hogy egész szezonban ne legyen hiány friss fűszernövényekből a konyhában? Erre a kérdésre megtalálja a választ kis útmutatónkban. Részletes információkat tartalmaz arról, hogyan és mikor kell elvetni az egyes fűszernövényeket.

Mikor kell fűszernövényeket vetni?

Mikor kell egynyári fűszernövényeket vetni?

Az egynyári fajtákat minden évben újra el kell vetni. Kényelmes megoldás egy fűszernövény sarok kialakítása a konyha közelében. Így nem kell sok erőfeszítést tennie, hogy aromás fűszereket adjon minden ételhez.

Az ehető krizantém érdekes kiegészítője számos hagyományos ételnek. Íze a petrezselyemhez hasonló. Azok az ételek, amelyekhez hozzáadják, finom aromát nyernek. A fiatal leveleket és rügyeket salátákhoz, de meleg ételekhez is használják, beleértve a leveseket és a húsételeket. A növény könnyen termeszthető és hidegálló. Közvetlenül a talajba vethető. Az első levelek és virágok megjelenésekor azonnal fogyasztható.

Mikor kell fűszernövényeket vetni?

A borágónak valójában nem sok köze van az uborkához, bár leveleinek és hajtásainak íze egyértelműen a friss aromájára emlékeztet. Kora tavasszal, amikor az uborka ágyak még üresek, a borágó sikeresen helyettesíti őket salátákban és szendvicsekben. A növény nagyon könnyen termeszthető, gyorsan növekszik és nem fél a nehéz körülményektől. A magokat azonnal el kell vetni, amint a nap kissé felmelegíti a földet. Hogy mindig kéznél legyen ez a kényes gyógynövény, a vetést 2-3 hetente meg kell ismételni. A betakarítás május végétől az első fagyokig végezhető.

Mikor kell fűszernövényeket vetni?

Az illatos bazsalikom levelek beszerzéséhez érdemes a palántákat előkészíteni úgy, hogy a magokat körülbelül 35-40 nappal a talajba vagy cserépbe helyezés előtt elvetjük. Május végén és június elején közvetlenül a szabadba is vethetjük a magok. A vetési mélység körülbelül 1 cm, az ajánlott távolság pedig 15x15 cm. A betakarítás körülbelül 2 hónappal az állandó helyre ültetés után kezdődik.

A Mizuna (japán mustár) magját legjobb ősszel vagy tavasszal vetni, 40x40 cm-es távolságot betartva. 3-4 cm mélységben kell elhelyezni. Közvetlenül a talajba vethető. A levelek megjelenése után azonnal betakaríthatók, kivéve júniusban és júliusban, amikor a növények virágzásnak indulnak.

Mikor kell fűszernövényeket vetni?

A mangold kellemes ízű és nagyon értékes. Magvakkal szaporítják, amelyeket március végén, vagy április végén közvetlenül a talajba vetnek takaró alá. A magokat körülbelül 2 cm mélyre kell vetni. A növény jól tolerálja a könnyű fagyokat. A mángoldot körülbelül 40x25 cm távolságra kell vetni egymástól.

A porcsin íze némileg a bazsalikomra emlékeztet egy csipetnyi mentával, népszerűségét pedig nem csak az aroma, hanem a növény igen magas termése is indokolja. A magvakat áprilisban közvetlenül a talajba vethetjük, Körülbelül 5 mm mélyre. A gyenge hajtásokat le kell vágni. Nyáron a növény eléri az 1 m magasságot, amelyet az ültetéskor figyelembe kell venni. A betakarítást a virágzás pillanatától kezdheti meg. A betakarításra alkalmas levelek körülbelül 10 cm-re vannak a talajtól.

A csipkézett rukkola levelek vitaminokkal és nyomelemekkel telítettek. A növény magassága legfeljebb 60 cm. A magokat el lehet vetni, amint a talaj eléri a +10°C-ot. Körülbelül 1 cm mélységben és 15x5 cm távolságban kell elhelyezni. A rukkolát célszerű 2-3 hetente elvetni, hogy mindig friss levelekhez jusson. 10 nap elteltével megjelennek az első hajtások, további 20 nap múlva pedig az első leveleket lehet betakarítani. Egy növény szezononként körülbelül 5 betakarítást hoz 15 naponként.

A kaprot azonnal vethetjük, amint a hó elolvad, és a nap kicsit magasabban jelenik meg a láthatáron. A magvak akár +3°C-ot is elviselik. Minél melegebb van, annál gyorsabban jelennek meg a hajtások. A kapor vetésére szolgáló sorokat 15 cm távolságra kell kialakítani. A magokat körülbelül 1 cm mélyre kell vetni. Áprilistól augusztusig 2 hetente megismételheti a vetést, hogy folyamatosan friss kaporhoz jusson.

Mikor kell fűszernövényeket vetni?

A spent magot körülbelül 1,5-2 cm mélyre kell vetni. A növény hidegtűrő, +4°C-on is nő. A spenótot érdemes közvetlenül a földbe vagy palántákon keresztül vetni, vagy folyamatosan takaró alatt termeszteni, hogy korábbi termést kapjunk. Ültetéskor 15x15 cm-es távolságot kell tartani. A vetést április közepétől augusztus elejéig kezdheti, júniusban és júliusban szünetet tarthat. A leveleket a vetés után körülbelül 8-10 héttel lehet betakarítani.

Mikor kell évelő fűszernövényeket vetni?

Az évelő fűszernövények sokféleképpen szaporíthatók, de a magok használata hozza a legjobb eredményt és nagyszámú fiatal növényt.

Májustól augusztus közepéig közvetlenül a talajba vetheti a sóska magját. Körülbelül 0,5 cm mélységben kell elhelyezni őket. Sóska palántákat is nevelhet. Ezeket konténerekbe kell vetni körülbelül 30-45 nappal a tervezett talajba ültetés előtt. Az ajánlott távolság 20x20 cm.

Mikor kell fűszernövényeket vetni?

A legjobb idő a medvehagyma vetésére az ősz eleje. A magokat egymástól legalább 10 cm távolságra lévő barázdákba kell helyezni. A növények közötti távolság egy sorban körülbelül 5 cm. A tavaszi és nyári vetés meghiúsulhat, mivel ezeknek a magoknak természetes rétegződési folyamaton kell keresztül menniük. A leveleket körülbelül 3 hét múlva lehet betakarítani.

Ha szereti a húsételeket, ne felejtse el, hogy a kertben lévő grillező mellé ültessen lestyánt és tárkonyt. Ezeket az igénytelen és könnyen termeszthető fűszernövényeket a pácokhoz is adhatjuk, hiszen tökéletesen kiegészítik a hús ízét. Egyébként mindkét növényből gyors és illatos nyári limonádék is készíthetők.

Reméljük, hogy kis útmutatónk segíteni fog a fűszernövények termesztésében a kertben. Írja meg nekünk kommentben, hogy melyik fűszernövényt szeretné a legjobban! És mindenképpen szánjon néhány percet a vetőmagok teljes kínálatának megtekintésére.

Által posztolva: 08 feb 2023
Megtekintések: 468
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd