0

Erdei stílusú kert: természetes báj és abszolút természetesség

Az erdőszerűen kialakított kertet egyre jobban értékelik azok az emberek, akik el akarnak menekülni a nagyvárosok nyüzsgése elől, és élvezik a természet egyszerűségét. Ennek a stílusnak a népszerűsége évről évre növekszik, és ennek a kerttípusnak az a nagy előnye, hogy a növényeket természetes módon, emberi beavatkozás nélkül hagyják növekedni. Évről évre ez az ember alkotta erdő egyre természetesebbé és egyedibbé válik. A következő cikkben elmagyarázzuk, hogyan vigye be a vad természetet az udvarába.

Az erdei kert stílus főbb jellemzői

Az erdő stílusában kialakított kert a tiszta természet illúzióját kelti, olyan tájakat imitál, amelyeket emberi kéz nem érintett.
Ez a stílus számos tulajdonsággal és előnnyel rendelkezik.
Egy ilyen kompozíció létrehozásához szinte az egész kertet fel kell használni, kivéve azokat a területeket, ahol kerti fészereket, pavilonokat vagy folyósókat telepítenek.
A kerti építményeket lehetőleg a növények mögé kell rejteni. A betonalapoktól a burkolt utakig, a kiterjedt virágágyásokig vagy a nagy területen elterülő pázsitig mindezt el kell hagyni.
Erdő jellegű kert kialakításához természetes anyagokat választanak: a fa vagy a kő illeszkedik legorganikusabban a természeti tájba. Az ilyen típusú dekor jellemzőit a természetes anyagok hangsúlyozzák. A meleg, élénk textúrájú fát kis építészeti formák és belső bútorok készítésére használják. A kőnek az a nehéz feladata, hogy hangsúlyokat hozzon létre a kompozícióban.
Az erdőkert nem fogadja el a derékszöget; geometriai formák alapján kialakított szimmetrikus kompozíciók nélkül készült. A sikátorok kanyargósak, keskenyek, kényelmesek. Felületüket zúzott kéreggel, faforgáccsal, homokkal, zúzott kővel vagy más természetes anyaggal szórják meg. Az utak kialakításakor el kell hagyni a betonszegélyeket vagy a kőanyagokat. Az ösvény szélét kúszónövényekkel lehet díszíteni, amelyek kissé elválasztják a gyalogos részt a kert többi részétől.
Az erdei jellegű kerthez rendelt területen lehetőség szerint természetes növényeket, meglévő fákat és cserjéket, évelő füvet hagynak meg, és a tájat megfelelő, kontrasztos lombozatú vagy tűlevelű növényekkel egészítik ki, kiemelve a hangsúlyokat és a fő telepítéseket. A lombhullató fák kiválasztásakor fontos figyelembe venni a növények téli megjelenését, a tájnak az év bármely szakában festőinek kell lennie.
A növények kiválasztása nagyon fontos, elengedhetetlen a kialakított táj természetességének elérése. Az elültetett cserjék végül természetes bozótokat képeznek, a virágokat rétek formájában ültetik, mint az erdő szélén.
Ezek az erdei kertek létrehozására használt növények nem igényelnek sok törődést, ami nagyon fontos szempont a nagyon elfoglalt kertészek számára. A felhasznált növények és gyógynövények természetes módon nőnek és öltenek formát, emberi beavatkozás nélkül.

Erdei stílusú kert: természetes báj és abszolút természetesség

Növényfajták az erdei kertben

Az erdő természetes képének kialakításához a kertben többféle növényt kell ültetni. Általában hét fajta elég.

Díszfák

A fák képezik az erdei kert alapját. Ezek a növények különleges kombinációkat hoznak létre a tervezésben. Használhat tűlevelű vagy lombhullató fajtákat, és célszerű különböző sziluettű, koronaformájú, tű- vagy levélszínű fajtákat választani. Még a lombhullató növényekben előforduló ritka kéregszín is, különösen télen, átalakíthatja a kertet, fényessé teheti a kompozíciót.
Tanács! Ne próbáljon valódi erdőből fákat átültetni a kertbe - a felnőtt tűlevelűek nem tolerálják jól az átültetést. Javasoljuk, hogy ültessen fiatal palántákat, amelyek 100%-os gyökeresedési és fejlődési arénnyal rendelkeznek. Számos ilyen fajta található kínálatunkban.
A Kaibab ezüstfenyő, az Orange Dream japán juhar, a koreai fenyő csak néhány a fák közül, amelyeket elültethet, hogy színt és természetességet adjon kertjének.
A tűlevelűek mellett javasoljuk a különböző színű borókák ültetését, mivel ezek elképesztő kontrasztot hoznak létre.
A lombos fák közül a mogyorót, a vadalmát, a hangát vagy a bükket ajánljuk.

Díszcserjék

Az erdei összképet alkotó növények legnagyobb csoportja a cserjék. Használhatók területek elhatárolására, bozótokra vagy buja függönyök kialakítására a függőleges csúcsok kiemelésére. A növények kiválasztásánál fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az árnyékos területekre szánt növényekre, mint például: tiszafa, boróka, mert a fák árnyékában nőnek.
Dísz- és termőcserjékből édes rózsa, orgona, lonc, málna és szeder segítségével eredeti kompozíciók készíthetők. A lonc bevonása a kompozícióba lenyűgöző sarkot hoz létre csodálatos virágokkal, az érett bogyók pedig új erdei légkört teremtenek.

Évelő növények

Az évelő növényeket a cserjék szintje alá ültetik, amelyek fény hiányában is képesek növekedni. Előny ez a páfrányoknak. Elegánssn, ívelt és faragott levelekkel ragyogó akcentust kölcsönöznek a szigorú fák lábainak. A sziklák, a tollbuga és a szívlevelű bőrlevél jól fejlődnek részleges árnyékban. A tollbuga elegáns színes szárai változatossá teszik a zöld fák egyhangúságát. A könnyedség és a természetesség megteremtése érdekében az évelőket nem ültetik egy egész sorba, elég néhány darab az erdőtelepítések felélesztéséhez. Néhány hangabokor egy magas lucfenyő lábainál teret és finom eleganciát kölcsönöz az erdei képnek.
Van egy másik növénycsoport, amely nélkül nehéz erdei mesét létrehozni - ezek a talajtakarók. Az őserdőben az egész talajt moha vagy télálló évelő szőnyeg borítja. Erdőkert tervezésekor a talaj felszínére ültethetünk kúszó borostyánt, rózsát, tüdőfüvet, nyuszifül, ibolyát – ezek a növények segítenek természetes megjelenést kölcsönözni az ösvényeknek és folyósóknak. Az apró termésű eper, boglárka, málna, kerti muskátli, menta, oregánó úgy néznek ki, mint egy eredeti szőnyeg.

Erdei stílusú kert: természetes báj és abszolút természetesség

A kert szélei

Minden erdőben vannak fűvel és vadvirágokkal benőtt szélek. Amikor mesterséges erdei kertet hoz létre a széleken, ajánlatos fűkeverékeket vetni évelő és egynyári virágokkal, a mauritániai pázsit tökéletes - a lényeg az, hogy ne vigyük túlzásba, ne hozzon létre sűrű füves szalagot.
Kora tavasszal, amikor a lágyszárúak még alszanak, a hagymás növények frissességet és eredetiséget adnak a kertnek. Az apró krókuszok szétszóródása már márciusban bejelenti a tavasz közeledtét. Eredetinek tűnik az erdei téltemető hóvirág áfonya díszítésében.
A fák lábánál gomba micéliumot ültethet - ez természetes eredetiséget ad a helynek.

Tározók tervezése

Az erdei tározók partjai mentén folyóvízi zsurlót, kalászmocsárt, hamis orvosi kálmost, sellővirágot telepítenek. A buja páfrányok és a mocsári nefelejcsek jól érzik magukat a parton.

Erdei stílusú kert: természetes báj és abszolút természetesség

Zöld lombkorona – szőlő nélkül nincs teljesség

A régi erdőkben liánok emelkednek a fatörzseken, mesés és kecses hatást keltve; parkosított területen létrehozhatja Ön is az eredeti természet zugát, ha a fák alá borostyánt, lányos szőlőt, kúszókat, fafogót, farkasalmát ültet. A kúszónövények lágyítják a fák szigorú függőleges vonalait, és elegáns lombkoronát alkotnak. Ősszel a lányos szőlő levelei fényes akcentust kölcsönöznek a kertnek.

Erdei stílusú kert: természetes báj és abszolút természetesség
Erdei stílusú kertet nem lehet egy év alatt kialakítani, de a vállalkozás lenyűgöző és izgalmas - itt az idő, hogy álmodozzon és terveket rajzoljon.

Által posztolva: 12 dec 2022
Megtekintések: 822
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd