0

Egy virágzó dollárfa titkai

A Zamioculcas egy Afrikában őshonos egzotikus évelő növény. Magas levélnyélen álló, tollas leveleinek szokatlan szépsége és igénytelensége miatt vált népszerűvé. Azonban még a szívós Zamioculcas is igényel némi figyelmet. Tudja meg, hogyan kell ápolni, hogy egészséges és buja maradjon.

Egy virágzó dollárfa titkai

Ideális feltételek a Zamioculcas számára

A virág a világos, de szórt fényt kedveli. A közvetlen napfény levélégést okozhat. A növény ideális helye egy keleti vagy nyugati ablak. Nyáron a Zamioculcas kivihető a szabadba, de ne tegyük mély árnyékba, különben a levelek kicsinyek lesznek.

Megjegyzendő, hogy például a hazai citrusféléknek nagyjából ugyanolyan termesztési körülményekre van szükségük. A GraddinaMax katalógus olyan alacsony igényű citrusféléket kínál, amelyek korlátozott talajmennyiség és elégtelen fényviszonyok között, lakásban vagy üvegházban is képesek növekedni és termést hozni. Calamondins például nem fog sok gondot okozni, de élénk színű, alulméretezett és meglehetősen ehető gyümölcsökkel fog gyönyörködtetni.  

Az afrikai növény szárazságtűrő, és jobban tűri a nedvességhiányt, mint a túlzott nedvességet. Csak akkor kell öntözni, ha a cserépben a talaj felső rétege száraz. A kútban álló víz nagyon veszélyes. Télen az öntözés gyakorlatilag megszűnik.

A Zamioculcas-t áprilistól augusztusig kéthetente kell trágyázni - akkor növekszik. Ha a virág termékeny talajban nő, nem kell trágyázni. Ha azonban azt veszi észre, hogy gyengül, vagy a levelei fakók, akkor használjon kaktuszok vagy díszes lombozatú növények számára készült műtrágyát. Télen, amikor a növény nyugalmi állapotban van, nincs szükség trágyázásra.

A zamioculcák termofilek, és nyáron +25 °C körüli hőmérsékleten, télen pedig legalább +16 °C-on érzik jól magukat. Az év minden szakában távol kell tartani őket a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól és a huzattól.

Ha Ön egy télikert vagy üvegezett terasz szerencsés tulajdonosa, ahol ilyen mikroklímát tud fenntartani, ültessen egy másik népszerű "afrikai" növényt - amaryllis - magas és buja zamiokulkas cserjék hátterében. A GradinaMax katalógusban csodálatos hippeastrum- vagy amarillisz-kollekciót találunk, amelyek mind a télikertekben, mind a városi lakások ablakpárkányán, hagyományos cserepekben remekül érzik magukat.  

Egy virágzó dollárfa titkai

Edény és föld

A Zamioculcas a könnyű, laza, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Nem szabad agyagos talajba ültetni. A szukkulensek számára speciális talaj ideális - sok homokot és kevés szerves anyagot tartalmaz, a termesztők szenet adnak hozzá a fertőtlenítéshez és tőzeget vagy tőzeget a nedvesség megtartásához.

A zamioculcas nagy kerámiacserepekben gyönyörűen mutat. Műanyag edényekbe nem ajánlott ültetni őket, mivel erős gyökereik áttörhetik a falakat. A pangó víz elkerülése érdekében helyezzen egy vízelvezető réteget a cserép aljára.

A fiatal növényeket évente tavasszal, a kifejlett növényeket két-háromévente ültetik át. Az átültetés átültetéssel történik, hogy ne sérüljön a gyökérzet.

Egy virágzó dollárfa titkai

A Zamioculcas szaporítása

A dollárfa háromféleképpen szaporítható:

  • levelek

  • palánták

  • a bozót megosztása.

A levelek segítségével történő szaporításhoz vágja le a levelet a levélnyélről, és tegye vízbe, vagy ültesse nedves homokba. A gyökereztetés hosszú időt vesz igénybe, és nem minden levél gyökerezik. Ezért a Zamioculcas-t gyakrabban dugványozással szaporítják. Ezeket a 10 cm hosszú levélnyél levágott részeiből nyerik. A dugványokat vízben vagy nedves homokban gyökereztetik.

Fontos: viseljen kesztyűt a Zamioculcas vágása vagy átültetése előtt, mivel a nedve mérgező.

A cserje osztása a legegyszerűbb szaporítási módszer. Az átültetés során is elvégezhető. A cserjét egyszerűen több részre osztjuk, amelyek mindegyikének saját gyökerekkel kell rendelkeznie, és külön cserepekbe ültetjük. A dugványok új cserépbe való átültetésekor a növekedési pontot nem szabad betemetni - a talajban elrohadhat.

További információ

A dollárfa a gumós szukkulensek családjába, az Aroidfélék családjába tartozik, és képes a nedvességet a leveleiben és a gyökereiben tárolni. Ez lehetővé teszi, hogy elviselje a hosszú szárazságos időszakokat. A növény nem igényel különösebb odafigyelést, és még kezdő virágtermesztők számára is alkalmas. Kiválóan tisztítja a levegőt és elnyeli a mérgező anyagokat. A Zamioculcasról úgy tartják, hogy szerencsét és pénzügyi jólétet hoz.

Az idős cserjék gyakran felborulnak, egy gyűrűs tartószerkezet segítségével függőlegesen tarthatók.

Zamioculcas betegségek és kezelésük

Ahhoz, hogy a Zamioculcas egészséges maradjon, egyszerűen kerülje a vízzel való elárasztást. Ha a növényen a betegség jelei mutatkoznak, vegye ki a cserépből, távolítsa el a fertőzött föld feletti és alatti részeket, és permetezze le gombaölő szerrel.

Problémák és megoldások:

Hosszúkás szárak és halvány levelek

Nincs fény

Vigye a növényt világosabb helyre

Sötét foltok a leveleken

Szűkös, hideg vagy változó körülmények

Ültesse át egy nagyobb cserépbe, biztosítsa a kellemes hőmérsékletet és védje a huzattól.

Sárgásbarna foltok

Gombás betegség

Távolítsa el a fertőzött részeket, alkalmazzon gombaölő szert

Fehér foltok

Napégés

Mozgás a szórt fényre

Az alsó levelek sárgulnak

A természetes öregedési folyamat

Távolítsa el a sárguló leveleket

A levelek teljes sárgulása

Túlzott nedvesség

Korlátozza az öntözést, gondoskodjon a jó vízelvezetésről, és ellenőrizze a gyökérrothadást.

Lombhullás

Hosszan tartó szárazság

Öntözze bőségesen a növényt

A nagy, fényes sötétzöld levelekkel rendelkező zamiokulkák bármely belső tér díszévé válhatnak. Mindenképpen szerezze be ezt a virágot, hogy szebbé tegye otthonát és pénzt vonzzon hozzá. Ha növényeket keres lakásába vagy télikertjébe, nézze meg a GradinaMax egzotikus növények gyűjteményét, talán talál valami érdekeset az Ön számára.

Által posztolva: 12 szept 2024
Megtekintések: 42
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd