0

Három kipróbált és bevált módszer a lime termesztésére az ablakpárkányon

A kinti hideg napok nem ok arra, hogy lemondjunk a kertészkedésről, hiszen az otthoni körülmények ideálisak a hársak termesztéséhez. Ennek a citrusfélének a gyümölcse gazdag C-vitaminban, a fa pedig, amelynek ágain érik, illatos örökzöld oázissá varázsolhatja a szobát.

Három kipróbált és bevált módszer a lime termesztésére az ablakpárkányon

Növénybiológia

A hársfának vékony törzsét éles tüskék borítják. A természetben akár az 5 méteres magasságot is elérheti, de szobai körülmények között legfeljebb 2 méter magasra nő. Ha egy kompaktabb növényre van szüksége, van megoldás - a hársfa könnyen tűri a metszést, sőt, hálásan reagál a gyümölcsrügyek számának növelésével. Az ágak és a csúcs rendszeres megrövidítésével a miniatűr hársfa bármilyen formájúvá, akár bonsaivá is alakítható.

A növény egész évben képes virágozni és termést hozni. A virágok nem feltűnőek, de nagyok, akár 2 centiméter átmérőjűek is lehetnek. A termés zöld héjú, lédús és savanyú, akár 5 cm nagyságú is lehet, és 1-4 magot tartalmaz.

Egy fa egyszerre képes gyümölcsöt teremni és virágozni, így egész évben friss lime-ot lehet kapni.

De ne számítson túl sok ilyenre. A fa sok gyümölcsöt terem, majd a nagy részét lehullajtja - ez a vadon élő hársak jellemzője.

A lime-ot teához, kompótokhoz és desszertekhez adják, a héját pedig húsételekhez használják. A növény nemcsak hasznos, hanem dekoratív is: látványos, fényes, sötétzöld levelei télen sem hullanak le.

Három kipróbált és bevált módszer a lime termesztésére az ablakpárkányon

Zöldcitrom alulról - az egyszerűtől az összetettig

Szedje le az érett gyümölcsöt, és távolítsa el belőle a magokat. A maradék gyümölcshúst vízzel leöblítve távolítsa el, és néhány órán át áztassa humusztrágyában. Ezután 2-3 órán át szárítsa őket.

Válasszon legalább 2 literes edényt, mivel a lime nem szereti a gyakori átültetést. Helyezzen egy réteg vízelvezető követ az aljára, és töltse fel földdel. A lime számára ideális talaj a boltban kapható citrusföld, amelyhez 20% tiszta folyami homokot adunk. Ugyanilyen arányban használhat homokkal kevert kerti földet is.

Egy gyufaszál segítségével készítsen lyukat a talajba, és ültesse el egyenként a magokat. Óvatosan fedje be földdel, és fedje le üveggel. Tárolja világos helyen.

+25 °C-on a csírák 2-3 hét múlva kezdenek megjelenni. Hűvösebb hőmérsékleten a csírázás akár 8 hétig is eltarthat. Ne felejtsük el rendszeresen nedvesíteni a talajt, de kerüljük a nedvességet - jobb, ha kézi permetezővel permetezzük.

Amikor a palánták kikelnek, távolítsa el az üveget, és helyezze a cserepet jól megvilágított helyre, elkerülve a huzatot. Télen az öntözés mérsékelt legyen. Havonta egyszer tápoldatozzuk, és rendszeresen permetezzük be vízzel.

Körülbelül egy év elteltével ültesse át a meszet egy nagyobb, legalább 5 literes edénybe. A következő átültetés háromévente történik. Az átültetéskor ne ássa be a gyökérnyakat. Az első télen metszze meg az ágakat úgy, hogy minden ágon hagyjon 3-4 rügyet, hogy sűrű koronát hozzon létre.

Három kipróbált és bevált módszer a lime termesztésére az ablakpárkányon

Zöldcitrom dugványról - gyors és hatékony

Ehhez a módszerhez 10-15 cm hosszú, néhány rügyet tartalmazó dugványokra lesz szükség. Vágja le őket egy egészséges, kifejlett hársról, és kezelje a dugványokat rizobium gyökérkezelő szerrel, hogy serkentse a gyökérképződést. A dugványokat ültesse el legalább 1 literes egyedi cserepekbe, 2-3 cm mélyen a talajba temetve őket. A cserepeket fedje le polietilénnel, hogy üvegházhatást keltsen.

Rendszeresen nedvesítse be a talajt, és naponta szellőztesse meg, hogy eltávolítsa a páralecsapódást. Néhány hónap múlva ültesse át a gyökeres növényeket nagyobb edényekbe. Időnként nyírja meg az ágak tetejét és csúcsát, hogy serkentse a hajtásnövekedést és a korona kialakulását.

Zöldcitrom a hajtásból - biztonságos és egyszerű

A hajtás egy ágnak az a része, amely anélkül gyökerezik, hogy az anyanövénytől elválasztanák. A lime szaporításának legegyszerűbb módja a kora tavaszi gyökereztetés. Végezzen sekély bemetszést a fiatal ágon, és tekerje nedves tőzegmohába. Fedjük le a tetejét fóliával vagy műanyag zacskóval. A mohát rendszeresen nedvesítse - nem szabad kiszáradnia. Körülbelül egy hónap múlva az ág meggyökeresedik. Óvatosan vágja le az anyanövényről, és ültesse át egy külön cserépbe. Gondozza ugyanúgy, mint a többi mészkedvelő növényt.

A gondoskodás titkai:

  • A dugványról vagy oltványról nevelt fa 2-3 év múlva, a magról nevelt fa 3-4 év múlva kezd termést hozni.

  • Télen a hársnak fitólámpás megvilágításra van szüksége - a megvilágítási időnek legalább napi 10, de lehetőleg 12 órának kell lennie.

  • Az optimális hőmérséklet télen +10+15°C, nyáron pedig akár +35°C is lehet.

  • A lime-ot klórmentes vízzel kell öntözni +24 °C-on. Az öntözések között a talajnak ki kell száradnia.

  • Tartsa magasan a páratartalmat a növény körül párásítóval vagy vizes tálcával.

A lime otthoni termesztése érdekes és kifizetődő tevékenység. Jelentősen felgyorsíthatja a betakarítást, ha a GradinaMax-tól vásárol lime palántát. Ha követi ajánlásainkat, akkor az ablakpárkányán finom és aromás gyümölcsök termését kaphatja.

Által posztolva: 17 szept 2024
Megtekintések: 30
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd