0

Házi citrom - vitaminforrás és frissítő íz

A citrom egy Délkelet-Ázsiában őshonos citrusféle, amely a világ különböző részein gyökeret vert. Otthon is termeszthető - zöld, elliptikus levelei és fehér, illatos virágai a meghittség és a frissesség egyedülálló hangulatát teremtik meg.

Házi citrom - vitaminforrás és frissítő íz

Miért érdemes citromfát ültetni otthon

A citromfa termesztése esztétikus, és lehetőséget ad arra, hogy megtanulja a citrusfélék termesztésének alapjait.

A növény a belső terek dísze, zöld leveleivel és fehér virágaival feldobja azokat. Jó körülmények között ehető gyümölcsöt terem.

A citromlé gazdag C-, A- és B-vitaminokban, amelyek erősítik az immunitást és fenntartják az egészséget. A héját széles körben használják a főzésben salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, desszertekhez, hús- és halételekhez.

Érdekes tények:

  • A citrom egyszerre tud virágozni és gyümölcsöt teremni.

  • A rekordot jelentő gyümölcs súlya 5 kg volt, és Izraelben termesztették.

  • A citromlé több cukrot tartalmaz, mint az eper.

Házi citrom - vitaminforrás és frissítő íz

A magtól az első gyümölcsig

A citrom otthoni termesztése lenyűgöző tevékenység, amely sok pozitív izgalmat nyújthat. Kellemes izgalommal figyelheti, ahogyan varázsütésre egy magból egy finom csemete nő ki, és válik fává, amelynek ágain végül citromok jelennek meg.

Vetés

Az ideális talaj gyep és humusz keveréke, egyenlő arányban tőzeggel vagy faszénnel. A savassági szint nem haladhatja meg a 7-es értéket. A savas és lúgos talajban a citrom megbetegszik, megsárgul és lehullnak a rügyek. Vásárolhat kész talajt citrusfélék számára. Legalább 22 cm átmérőjű cserépre van szüksége.

Ültetés:

  1. Terítsük el a vízelvezető anyagot a tartályban, töltsük fel földdel.

  2. Készítsen 1-2 cm-es mélyedést, és helyezze bele a követ.

  3. Locsolja meg.

Ahhoz, hogy a gyökérzetnek elegendő hely maradjon, minden palántát külön cserépbe ültessünk. A talajt rendszeresen locsolóval nedvesítse, a hőmérsékletet tartsa legalább +18 °C-on, a páratartalmat pedig 40% felett. A csírák körülbelül 3 hét múlva fognak megjelenni.

Házi citrom - vitaminforrás és frissítő íz

Fiatal citromok gondozása

Amint a palántának 4 valódi levele van, helyezze át a cserepet a legnaposabb ablakpárkányra. Forgassa a cserepet különböző oldalról a nap felé, hogy a korona egyenletesen fejlődjön. A forgatások ne legyenek 90 foknál nagyobbak - akkor a növény nem lesz stresszes.

Kerülje a túlöntözést vagy a túlszárítást, akkor öntözze, amikor a talaj a felszínen teljesen száraz. Használjon szobahőmérsékletű, meleg vizet.

A harmadik hónaptól kezdve a citromnak rendszeres trágyázásra van szüksége. Vásároljon speciális, kiegyensúlyozott citrustrágyát, és kövesse a csomagoláson található utasításokat. Hideg évszakokban a trágyázást korlátozza havi egy alkalomra.

Újratelepítés

Amikor a gyökerek kitöltik az egész edényt, a citromot egy új, az előzőnél 5 cm-rel nagyobb átmérőjű cserépbe helyezzük át. A fiatal növényeket évente egyszer, a felnőtt növényeket 3 évente kell átültetni.

Házi citrom - vitaminforrás és frissítő íz

A weboldal alakítása

Az egyéves növény tetejét éles késsel vagy metszőollóval vágja le, és hagyjon meg egy 20 cm magas törzset. Ebből a törzsből oldalhajtások fognak nőni. Ezeket is meg kell rövidíteni, hogy a fa elkezdjen elágazni és tömör formát öltsön. Ez a metszés a bőséges terméshozam kulcsa, mivel a növény a hajtások végén virágzik.

Amíg a korona nem alakul ki, kívánatos, hogy ne próbálkozzunk a növény virágzásával. Annak érdekében, hogy az ágak egyenletesen fejlődjenek, hetente egyszer 30-40 fokban el kell fordítani a cserepet. Ezt minden öntözéskor célszerű megtenni. De ha a növény elkezdett rügyeket képezni, a forgatás leáll, hogy a virágok ne hulljanak le.

A rügyképződéshez +13 és +19 °C közötti hőmérséklet szükséges. Az első virágzáskor csak 3-4 virágnak kell megmaradnia - a fiatal növény nem lesz képes több termést hozni, még akkor sem, ha intenzíven tápláljuk. Minden további virágzáskor még két petefészket kell hagyni.

A citromhoz méhek általi beporzás szükséges, amelyek nincsenek jelen a szobában. A virágkötőnek ezért magának kell elvégeznie ezt a feladatot: puha ecsettel vagy vattapamaccsal óvatosan át kell juttatnia a virágport. A beporzás során a virágoknak teljesen nyitottnak kell lenniük.

Rovarirtás

A citromot gyakran támadják meg a pókháló atkák. Ez a leveleken lévő vékony pókhálóról és azok lehullásáról látszik. Speciális készítményeket vagy népi gyógymódokat, például fokhagymás-hagymás oldatot kell használni.

Az antraknózis a citrusfélék leggyakoribb betegsége. Egy mikroszkopikus gomba okozza, és sárguló, lehulló levelekben és haldokló ágakban nyilvánul meg. 1%-os bordói folyadékkal kezelhető, de a növényt a permetezés előtt ki kell vinni a szabadba.

Hasznos tanácsok. Teremtsen kedvező körülményeket, tartsa fenn az optimális hő-, fény- és páratartalmat - és akkor a növény nem fog megbetegedni.

Rendeljen egészséges és formás citrompalántákat a GradinaMax-tól, és termesszen citromot otthon, élvezze az ízét és illatát, használja és élvezze!

Által posztolva: 19 szept 2024
Megtekintések: 35
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd