0

Üvegház előkészítése veteményezéshez, tavasszal

Az üvegház előkészítése a tavaszi növények telepítése előtt: Mit kell tenni?

Üvegház előkészítése veteményezéshez, tavasszal

Az első dolog, amit meg kell tennie, az üvegház állapotának alapos ellenőrzése a téli időszak után. Javasoljuk, hogy ezt az ellenőrzést ősszel végezze el, amint befejezte a betakarítást. Ezután gondosan meg kell tisztítania az összes felületet és fertőtlenítenie kell a talajt. Ha azonban az üvegház a tél vége után nagyon rossz állapotban van, akkor alapos tisztítást kell végezni.

A szerkezeti integritás helyreállítása

Távolítson el minden felesleges tárgyat az üvegházból, például szerszámokat, kellékeket és bármi mást, ami az előző szezonból maradt. Vizsgálja meg az üvegház alkotórészeit. Ellenőrizze, hogy erősek és sértetlenek-e. Szükség esetén végezzen javításokat. A keret összes rozsdás fém részét alapozni, festeni és réz-szulfát oldattal kell kezelni. Tisztítsa meg a fadarabokat, fertőtlenítse fehérítővel és égetett mésszel (3-4 kg égetett mésszel egy vödör vízhez). A műanyag részeket kezelje gombaölő szerrel. Ha repedések és forgácsok jelennek meg az alkatrészeken, azokat újakra kell cserélni.

Üvegház előkészítése veteményezéshez, tavasszal

Az üvegház tisztítása kívül és belül

A nedves tisztítás megkezdése előtt törölje le a port a felületekről, távolítsa el a leveleket, szennyeződésnyomokat és egyéb törmeléket. Ez megkönnyíti és gyorsabbá teszi a jövőbeni nedves tisztítást. Az üvegfelületek tisztításának legjobb módja a mikroszálas szivacs és a háztartási szappan. Készítsen szappanos és vizes oldatot, amelyet először a belső, majd a külső felületre kenjen fel. Hagyja hatni a habot 10-15 percig, majd öblítse le tiszta vízzel a permetezőből.

Minden tisztított felületet fertőtleníteni kell. A legjobb a biotermékek használata (a vegyszerek olyan nyomokat hagynak maguk után, amelyek károsak a jövőbeni ültetvények egészségére). Különös figyelmet kell fordítani az ízületekre. Kitűnő fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik a mustárpor, a csalánfőzet vagy a lucfenyő tűi. Ezek az infúziók biztonságosak az emberek és a növények számára. Öntözéskor ügyeljen arra, hogy ne árassza el a rétegeket. Ha tavaly káros rovarok pusztítottak az üvegházban, használja a fertőtlenítőszert (szigorúan kövesse a csomagoláson található utasításokat).

A talaj előkészítése az ágyásokhoz

Akkor kezdheti meg a talaj megmunkálását, amikor az elérte az optimális hőmérsékletet. A folyamat felgyorsítása érdekében fedje le a rétegeket hóval - ez nedvességgel telíti a talajt, és lágyabbá és hajlékonyabbá teszi.

Az üvegházban a talajt 3-4 évente célszerű cserélni. Évről évre jó leszedni a tetejéről a 8-10 cm-es kiszáradt földet. Ha van elegendő talaj, új réteget lehet felvinni. A gyökeres változás érdekében távolítson el 30-40 cm talajt, és cserélje ki egy új, tápláló és humuszban gazdag talajra.

Üvegház előkészítése veteményezéshez, tavasszal

Három biztonságos módszer a talaj fertőtlenítésére

A betegségek és kártevők elleni vegyszerek használata befolyásolhatja a jövőbeni telepítések életképességét. Környezetbarátabb módszereket javasolunk. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

  • Hőkezelés. Forralt vizet öntünk az ágyakra (30 liter per négyzetméter talaj). Az eljárást 2-3 alkalommal megismételjük. Hátránya: mély talajrétegekben a hatékonyság nem feltétlenül az elvártnak felel meg.
  • Biológiai kezelés. A talajt kiássák és szerves anyagokkal dúsítják. Attól függően, hogy melyik fajt fogják termeszteni, tőzeget, komposztot, fahamut, korhadt trágyát, öblöt, madárürüléket stb. adnak a talajhoz. Ebben az esetben a kezelést a szerkezet javításával és a talaj termékenységének növelésével kombinálják. Az eljárást 3-4 héttel a növények telepítése előtt végezzük.
  • Mechanikai feldolgozás. Távolítsa el a talaj felső rétegét, körülbelül 10-15 cm-re. Helyére kész talajkeveréket öntenek, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy fertőtlenítették, betegségek és kártevők ellen kezelték. Ez egy drága módszer, csak az ősz óta fertőtlenített üvegházakhoz alkalmas.

Ha mégis vegyszerek használata mellett dönt, semmi esetre se lépje túl az adagot! És ne feledje, hogy minden fertőtlenítőszer csak meleg talajon működik megfelelően. A hőmérséklete legalább 15 fok legyen.

Ha kész az üvegház, akkor feltételezhetjük, hogy megnyílt a tavaszi szezon! Még mindig ki kell választania a termeszteni kívánt fajokat és fajtákat, ügyelve a zöldek és zöldségek előtérbe helyezésére.

Által posztolva: 24 márc 2023
Megtekintések: 335
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd