0

Spárgatermesztés - minden, amit tudnia kell

Spárga - egy közkedvelt zöldség, amelyet szinte egész évben várunk. E zöld évelő növény szezonja május elején kezdődik. Sajnos kevesen tudják, hogy a spárgatermesztés igényes. Nem mindenki tudja, hogy a spárga esetében több tenyészidőszaknak is el kell telnie ahhoz, hogy élvezhessük e zöldségek ízét. Ez azonban nem minden. Azt mondják ugyanis, hogy a spárgatermesztés az egyik legbonyolultabb, ha évelő növényekről van szó. Miért van ez így? Pontosan mire kell ügyelnie, ha úgy dönt, hogy spárgát termeszt? Mit kell feltétlenül szem előtt tartanunk? Ezekre és még sok más, a spárgatermesztéssel kapcsolatos kérdésre ad választ alábbi cikkünk.

Spárgatermesztés

Hol kezdjem el a spárga előkészítését?

A spárga évelő növény, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy növény évről évre növekszik. Meg kell azonban jegyezni, hogy sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy végre megkóstolhassuk ezeket a finom zöldségeket. Ahhoz ugyanis, hogy spárgát szüretelhessünk, a növénynek egyszerűen fel kell nőnie. Az a spárga, amelyet a boltban vásárolhatunk, és amely május elején jelenik meg, a növény fiatal hajtásai. Ezeket általában lándzsáknak nevezik. Ahhoz tehát, hogy élvezhesse a saját spárgáját, türelmesnek kell lennie, de ez a végén kifizetődik, és nagy megelégedettséget fog okozni.

Milyen körülmények között fejlődik a legjobban a spárga?

Ha spárgatermesztésről van szó, nagyon fontos tudni, hogy a növényeknek milyen körülményekre van szükségük a megfelelő növekedéshez. De íme egy jó hír mindenkinek, aki szeretne spárgatermesztéssel foglalkozni: a spárga szinte bármilyen körülmények között jól fejlődik.

A spárga termőhelye - milyen legyen?

A megfelelő körülmények mellett a spárgának megfelelő termőhelyre is szüksége van. Természetesen maga az éghajlat is fontos, azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenhol fog jól fejlődni. A spárgatermesztéshez a megfelelő hely megtalálásának kulcsa az, hogy a palántákat jó napfényes helyre helyezzük.

Ez azonban nem minden. Kevesen tudják, hogy a spárga - amellett, hogy finom - nagyon érzékeny is. Éppen ezért a spárga legjobb helye a kertben valahol távolabb van. Akkor biztos lehetsz benne, hogy például más növények átültetésekor nem teszel kárt a spárgadugványokban. Amikor spárgát ültet, arra is ügyelnie kell, hogy megfelelő vízelvezetés legyen. A spárga szereti a vizet, de nem szabad, hogy túl sok legyen belőle. A legfontosabb azonban, hogy a spárgaágyást ültetés előtt megfelelően készítsük elő.

Spárgatermesztés

A spárgaágyás előkészítése

A spárgaágyás előkészítése, mint már említettük, az egyik legfontosabb lépés, ha spárgatermesztés mellett dönt.

  1. Először is ki kell választania egy megfelelő helyet, amely jó napfényt kap és megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik.
  2. Ezután alapos talajelőkészítést kell végezni - ezt a lépést nem lehet kihagyni. Minden gyomot el kell távolítani, valamint más növények maradványait is, ha esetleg nőttek ott. Ehhez távolítson el minden gyomot és növényi törmeléket a kiválasztott területről.
  3. A talaj fellazítása a spárgatermesztéshez szükséges ágyás előkészítésének másik eleme. A legjobb, ha kultivátort használ, vagy ha nincs, egy lapát is jól működik. A talajt körülbelül 30-40 cm mélyre kell ásni.
  4. Miután a talajt fellazítottuk, célszerű a talajt kiegészítőleg trágyázni, pl. komposzttal vagy trágyával.

Az is fontos, hogy a magágy vonalát vagy szélét megfelelően kijelöljük. Erre a célra használható például egy darab zsinór, amelyet a cövekek közé feszítünk. Az ágyás megfelelő szélességének körülbelül 1,2 m és 1,5 m között kell lennie.

Spárga ültetése - hogyan kell helyesen csinálni?

Miután az ágyás elkészült, lehet ültetni a spárgát. A spárgagyökereket legfeljebb 45 cm mély lyukakba ültetjük. Miután elültette az összes növényt, öntözze meg őket - ez biztosítja a spárgának a szükséges nedvességet.

Spárgatermesztés

A spárga ápolása - mit kell megjegyeznie?

A spárga egyszerű elültetése még nem garantálja, hogy szép és egészséges növényekben lesz részünk. Mint minden más növénynek, a spárgának is szüksége van odafigyelésre. Az alap itt természetesen a gyomok rendszeres eltávolítása. Ahogy a palántáink növekednek, szükség lesz arra, hogy támasztékot biztosítsunk számukra, amin felmászhatnak. A támaszok - hasonlóan például a paradicsomnál használtakhoz - megakadályozzák, hogy a spárga a hajtások súlya miatt eltörjön.

A spárga földjének előkészítése, valamint a spárga ültetése és gondozása időigényes és gondozást igényel. Megéri azonban a fáradságot, hogy évekig élvezhesse ennek a rendkívül ízletes és egészséges zöldségnek a szép és bőséges termését.

Által posztolva: 16 máj 2024
Megtekintések: 1096
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd