0

Aromás fűszer az ablakpárkányon: növekvő bazsalikom egy edényben

A bazsalikom otthoni termesztése tiszta öröm, friss fűszernövényeket biztosít az asztalra. Ennek a szubtrópusi fűszernek a finom íze és finom aromája bármilyen ételt kiegészíthet, a húsoktól és zöldségektől kezdve a salátákon át a desszertekig. Lássuk, hogyan kell bazsalikomot termeszteni, hogyan kell gondozni és hogyan használjuk fel a konyhában.

növekvő bazsalikom egy edényben

Miért érdemes bazsalikomot termeszteni cserépben?

A konténeres kertészkedés jelenleg divatban van. Bazsalikom tökéletesen alkalmas erre a módszerre. A gyönyörű, illatos növényekkel teli függesztett konténerek, ládák és cserepek elhelyezhetők az ablakpárkányokon, erkélyeken vagy közvetlenül a kerti parcellákban.

Még a kezdők is termeszthetnek bazsalikomot cserépben. Hagyja, hogy gyermekei kezébe vegye a fűszeres fűszernövényekkel teli zöldségeskertet. Ennek a növénynek nincsenek talaj- vagy fényigénye, gyorsan nő, és buja bokrot képez, amelyre jó ránézni.

Ennek az évelő fűszernövénynek azonban nem a szépsége, hanem a kulináris tulajdonságai jelentik a fő értéket. A bazsalikomleveleket a világ számos konyhájában használják köretként és fűszerként. Ha van kéznél néhány bokor, mindent kulináris remekművé varázsolhat.

Ha már sikeresen termesztett bazsalikomot konténerben, adjon hozzá rozmaring és petrezselyemlevelet az otthoni fűszernövénygyűjteményéhez - ezek a növények szintén jól fejlődnek a cserepek szűkös terében.

növekvő bazsalikom egy edényben

Milyen körülmények között kell a bazsalikomot termeszteni

A bazsalikom a trópusok és szubtrópusok lakója, és +20 °C feletti hőmérsékletet igényel. Ha a hőmérséklet ennél alacsonyabb, a növekedés leáll. A növény fél az alacsony hőmérséklettől; még egy rövid fagy is halálhoz vezet.

Világítás

A bazsalikom legalább napi hat órányi napfényt szeret a levelein. Ha ennél kevesebb fényt kap, a bokor lassan nő, nem képez új leveleket, és sápadt és beteges lesz.

Talaj

A bazsalikomnak jól fejlett csapgyökérzete van, és termékeny, laza, magas humusztartalmú talajra való. A gyökerek nem fejlődnek nehéz agyagos talajban. Az elfogadható pH-érték 5-8; minél közelebb van a semlegeshez, annál jobb.

Víz

A bazsalikom szereti a nedvességet. A fiatal növényeket ritkábban kell öntözni, mint az érett növényeket. Tavasszal és ősszel ötnaponta, nyáron minden második nap, télen pedig hetente egyszer öntözze. Jobb, ha desztillált vagy esővízzel öntözünk, mivel a csapvíz sok klórt tartalmaz.

Cserépben termesztett fajták

A házi ágyásba célszerű alacsony, gyors növekedésű és árnyéktűrő fajtákat választani. A zöld levelű bazsalikom megfelel ezeknek a követelményeknek. Termesztése egyszerűbb, mint a liláé, és jobban tűri a szobai körülményeket. Gyakran a fajtanév tükrözi a cserépben való termeszthetőségét: 'Szobai', 'Vazonny', 'Cserepes', 'Mini'.

A zöld és a lila bazsalikom tápértéke és kémiai összetétele megegyezik. A zöld fajták enyhébbek, édes ízűek és frissítő utóízűek, ezért jobban illenek desszertekhez és könnyű salátákhoz. A lila fűszer erősebb aromával rendelkezik. Halak, húsok, mártások fűszerezésére és előételek díszítésére használják.

Konténeres követelmények

A bazsalikomgyökérnek legalább 0,4 liter térfogatra van szüksége. A cserép lehet műanyag vagy kerámia. A smaragdzöld és lila levelek gyönyörűen mutatnak a függőcserépben.

Jobb, ha a cserjéket egyenként, egy konténerben neveljük. A vízelvezető lyukak elengedhetetlenek, mivel a gyökerek nem tűrik az állóvizet.

Hogyan kell előkészíteni az aljzatot

A laza talaj az egyik feltétele a bazsalikom sikeres termesztésének. Megfelelő földet lehet vásárolni a boltban vagy saját maga elkészíteni:

  • univerzális talaj beltéri virágokhoz és kerti talaj 1:1;

  • biohumus és beltéri virágföld 1:4;

  • biohumus, kókuszrost és tőzeg 1:1:1:1.

Ültetés előtt a talajt 100-120 °C-os sütőlemezen lévő sütőben kell fertőtleníteni, és az utasításoknak megfelelően bármilyen ásványi műtrágyával el kell keverni. A fertőtlenítés megszabadítja a talajban lévő baktériumoktól és kártevőktől.

növekvő bazsalikom egy edényben

Ültetés

A bazsalikomot nagyon könnyű termeszteni - nagy, jól látható magjai vannak, és tökéletesen csíráznak. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a bazsalikommagok fényben csíráznak, ezért az elvetett cserepet nem szabad sötétbe tenni.

Ültetési sorrend:

  • Az edény aljára finom duzzasztott agyagot helyezzünk.

  • Töltse fel a tetejéig földdel, kissé tömörítse és öntözze meg.

  • Szórja szét a magokat a felszínen.

  • Fedje le üveggel vagy átlátszó polietilén fóliával.

Helyezze az edényt világos, +22-27 °C-os hőmérsékletű helyre. Ilyen körülmények között a csírák 4-5 napon belül megjelennek. Miután a magok kicsíráztak, távolítsa el a fóliát, és helyezze a cserepet 20-22°C-os hőmérsékletű helyre, hogy a palánták elkezdhessenek gyökeret ereszteni.

Gyűjtemény

A két valódi levél állapotában a palántákat ki lehet ritkítani, meghagyva a legerősebb növényeket. Amikor 4-6 levél jelenik meg, a felső két levelet a tetejével együtt kitépjük, hogy a bokrok sűrűek és tömörek maradjanak. Az eljárást ezután rendszeresen megismételjük. A növény virágzásának megakadályozása érdekében a rügyeket az alattuk lévő két levéllel együtt azonnal el kell távolítani.

Által posztolva: 27 máj 2024
Megtekintések: 72
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd