0

Mikor és hogyan kell metszeni a rózsát?

Minden tapasztalt kertész tudja, hogy a rózsákat nem szabad ősszel metszeni. Ezt az eljárást tavasszal hajtják végre, és a fagy beállta előtt csak az elszáradt virágok és a száraz hajtások eltávolítását veszik igénybe. A megfelelő metszés segít megőrizni a bokrok egészségét és biztosítja a bőséges virágzást. Hogyan kell metszeni floribunda-, teahibrid- és futórózsákat? A témával kapcsolatosan néhány hasznos tippet találhat cikkünkben!

Miért kell a rózsákat metszeni? A metszés előnyei

Először is, érdemes ismerni ennek a kezelésnek a fő előnyeit.

  • Hozzájárul a növény esztétikus megjelenésének megőrzéséhez.
  • Fontos a rózsák egészsége szempontjából, mivel eltávolítja az elhalt és beteg részeket.
  • Erősíti a bokrot és javítja annak életerejét.
  • Fiatalítja a rózsákat.
  • Növeli a virágzás bőségét.
  • Befolyásolja a virágzási időt (erősebb vágás = későbbi virágzás).
Mikor és hogyan kell metszeni a rózsát?

A rózsák metszésének általános szabályai

Bár minden rózsafajhoz más metszési módszer szükséges, van néhány közös szabály. Először is, a metszést nem szabad ősszel végezni, és a tenyészidőszakban elegendő a virágzó virágzat eltávolítása. Tavasszal csak a gyengén fejlett és beteg, illetve a fagy által érintett hajtásokat szabad levágni. A vágási pontnak átlósnak kell lennie, és 0,5 - 1 cm-rel a szem (rügy) felett kell elhelyezkednie, mindig a a korona külseje felé irányulva. A legtöbb rózsafajt évente egyszer, tavasszal kell metszeni, amikor még vegetatívan nyugalmi állapotban vannak. Jó viszonyítási alap az aranyfa virágzási időszaka. Akkor van az ideális idő a rózsák metszésére. Ehhez a feladathoz mindig jól élezett és fertőtlenített szerszámot használjon, amelyet száraz, napsütéses napra javasolunk ütemezni.

Hogyan kell metszeni a futórózsákat?

Metszésüket csak az ültetést követő harmadik évben szabad elkezdeni. A többszörösen virágzó futózsákat tavasszal, az egyszer virágzó fajtákat pedig a virágzás befejeztével, augusztus végén lehet metszeni. A metszéstechnika abból áll, hogy hagyunk néhány főhajtást (3-5), és levágjuk az összes többit. Az oldalhajtásokat a tövétől 2 öltésnyi magasságra lerövidítjük. Vágáskor célszerű a töveket lehetőség szerint eltávolítani a támasztékról, majd ott visszahelyezni.

Hogyan kell metszeni a teahibrid rózsákat?

A teahibrid rózsa az idei növekedéskor virágzik, ezért évente metszeni kell. Kifejlett bokrok esetében 3 - 7 fiatal, zöld kéregű főhajtást választunk. A többit le kell metszeni a talajból. A megtartott hajtások formájának csészére kell hasonlítania. Ezután 3 - 4 szemnyire a talaj felett lerövidülnek, így a növények körülbelül 30 cm-es magasságban maradnak.

Mikor és hogyan kell metszeni a rózsát?

Hogyan kell metszeni a floribunda rózsákat?

A floribunda fajták nem igényelnek sok metszést. Elég, ha az alacsony növényeknél körülbelül 30 cm, a magasabb növényeknél pedig körülbelül 50 cm magasságot biztosítunk. A bokor csontvázának 5 - 10 szárból kell állnia. Ha a tél hosszú és hideg volt, feltétlenül el kell távolítani a sérült hajtásokat a lehető legközelebb a tövéhez. Az így végrehajtott művelet lehetővé teszi a rózsák sűrű, tömör és esztétikus megjelenését.

Hogyan kell metszeni a talajtakaró rózsákat??

Ezek a rózsák kivételt képeznek, mert nem kell őket minden évben metszeni. Ha azonban megtesszük, akkor a legrégebbi hajtásokat csak részben kell eltávolítani. Az egyetlen éves kezelés az egészségügyi metszés lehet, amely a beteg, valamint a fagy vagy kártevők által károsított hajtások eltávolításával jár.

Mikor és hogyan kell metszeni a rózsát?

Hogyan kell metszeni a miniatűr rózsákat?

Az ő esetükben a folyamat nagyon egyszerű. Elég, ha évente körülbelül 20 cm magasságban a talaj felett metsszük le őket, és a bokrok sűrű megjelenéssel és bőséges virágzással jutalmazzák.

Hogyan kell metszeni a magastörzsű rózsákat?

Metszésüket a futórózsákhoz hasonló elvek szerint végzik. A hajtásoknak egységes koronát kell képezniük, ezért célszerű rövidre, 3 - 4 szemnyi magasságban levágni őket. Tavasszal az alanyból kinőtt vadhajtásokat is el kell távolítani. Az oldalhajtások is alkalmasak metszésre.

Mikor és hogyan kell metszeni a rózsát?

Hogyan kell metszeni az angol rózsákat?

Ez a fajta rózsa nem igényel masszív metszést. Néhány évente egyszer fiatalítsa meg a növényt a legrégebbi hajtások levágásával. Azonban minden tavasszal elég eltávolítani a kiszáradt és sérült szárakat, hogy a bokor a kívánt formát kapja.

Által posztolva: 18 jan 2023
Megtekintések: 675
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd