0

Hogyan kell megfelelően ápolni a Kordes rózsafajtákat?

Amikor Wilhelm Kordes egy generációs tengerészcsaládba született, és úgy döntött, hogy rózsát fog termeszteni, a családja nem támogatta azonnal a döntését. Most, 150 évvel és 5 generációval később, a német faiskolából származó rózsák világszerte ismertek, mint a hűvös éghajlatú területek legjobb rózsái. 

A Kordes rózsák betegségeknek ellenállóak, télállóak és hosszú virágzásúak. A faiskola hétévente egy új hibridet mutat be. Mesélünk a termesztési módszereikről, származásuk történetéről és gondozási sajátosságaikról.

Hogyan kell megfelelően ápolni a Kordes rózsafajtákat?

Hogyan történhetett ez?

A Kordes Rosen faiskolát a 19. században alapították Németországban. Alapítóját, Wilhelm Kordest a faiskolák vezető szakembereként tartották számon rózsák. A nemesítő angol és francia fajták keresztezésével foglalkozott, új hibrideket hozva létre, amelyek minőségét több paraméter alapján értékelték:

  • szín,

  • méret,

  • formában,

  • virágzás ideje,

  • a fertőzéssel szembeni ellenállás,

  • illat.

Az alapító halála után a vállalatot fiai folytatták. Ma a vállalat a Cordes család ötödik generációjának tulajdonában van, és termékeit a világ 30 országában értékesítik. A faiskola exkluzív fajtáiról és kiváló minőségű ültetőanyagáról ismert.

A faiskola évente több mint egymillió új növényt termeszt, és hétévente új hibridet hoz forgalomba.

Kordes bevezette az ADR rózsák fogalmát, egy német minőségi szabványt, amely garantálja a fajtajellegű és egyéb palánták tulajdonságait. Az e minősítésen megfelelt fajták magas természetes betegségekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkeznek, és növényvédő szerek nélkül termeszthetők.

Hogyan kell megfelelően ápolni a Kordes rózsafajtákat?

Kiváló télállóság

A Kordes hibridek jellemző tulajdonsága a magas télállóság. Mindegyiküket Németország hideg éghajlatán állították elő. Az európai kertészek könnyen megbarátkoznak e csoport bármelyik rózsájával.

A Kordes termesztői azt az ambiciózus célt tűzték ki maguk elé, hogy olyan növényeket hozzanak létre, amelyek ellenállnak a gyakori betegségeknek. Sikerrel jártak, amit a pozitív vásárlói visszajelzések is bizonyítanak. Az a képesség, hogy az északi szélességeken is könnyedén termeszthető és virágzik, a Kordes rózsákat a világ számos részén népszerűvé tette. A növények könnyen alkalmazkodnak a különböző körülményekhez, és az időjárás minden szeszélyét elviselik.

Erős cserjék

A Kordes hibridek nagyok, erős szárúak és szépen formázott frotté virágokkal. A legtöbb nagyvirágú rózsák többször is képes virágozni, és egészen az első fagyokig lenyűgözően ragyogó színekkel pompázik. Az ebbe a csoportba tartozó rózsákat nemcsak a színük, hanem a leveleik is megkülönböztetik a többitől - ezek nagyok és jellegzetes fényes fényűek.

Hogyan kell megfelelően ápolni a Kordes rózsafajtákat?

Virágok

Ebbe a csoportba minden színű és árnyalatú, egyvirágú és virágzatú hibridek tartoznak. Egyes fajok a szirmok nyitottságának mértékétől függően képesek színt változtatni. A kinyílt virág átmérője elérheti a 12 cm-t is.  A szár hossza akár 80 cm is lehet. A legtöbb fajta vágásra is alkalmas. Sokuk nagyon kellemes illatú.

Hogyan nőjünk

A Kordes-fajták rendkívül sokoldalúak és sokféle célra alkalmasak:

  1. Dekoratív kertek: A Kordes rózsák gyönyörűek és sokféle színben kaphatók, így kiváló választás a kert díszítésére.
  2. Konténerben történő termesztés: A Kordes-rózsa egyes fajtái ideálisak cserepekben vagy erkélyen történő termesztésre.
  3. A virágok visszavágása: A Kordes rózsák hosszú szárúak és gyönyörű virágokkal rendelkeznek, amelyek csokrokhoz és belső dekorációhoz használhatók.
  4. Fedezeti ügyletek (fedezeti ügyletek): A Kordes-rózsa egyes fajtái sűrűek és jól bokrosodnak, így kiváló választás sövénynek.
  5. Dekoratív virágágyások: A Kordes rózsák csoportosan ültethetők virágágyásokba, hogy feltűnő kompozíciókat hozzanak létre.

A Kordes rózsák lehetővé teszik, hogy a hátsó kertben lévő parcelláját élénk színekkel és varázslatos illatokkal teli paradicsomi sarokká alakítsa.

Ültetés

A rózsákat a legjobb májusban ültetni, amikor a talaj már teljesen felmelegedett, és nem fenyeget a fagy visszatérésének veszélye. A zárt gyökérzettel rendelkező palántákat egész nyáron át lehet ültetni. A talajnak enyhén savanyúnak kell lennie.

Lépésről-lépésre történő útmutatás:

  1. Ássunk egy 50 cm mély gödröt.

  2. Az aljára szórjon virágföldből, homokból és szerves trágyából álló földkeveréket.

  3. Engedje le a dugványokat a gödörbe, és fedje be termékeny talajjal. Az oltás helye 2-3 cm-rel a talajszint alatt legyen.

  4. Jól tömörítse meg a talajt és öntözze meg.

A rózsa könnyen gyökeresedik, és a sikeres ültetéshez nem szükséges különleges szakértelem. Egyszerűen öntözzük meg a palántát hetente kétszer meleg vízzel, ügyelve arra, hogy a cseppek ne kerüljenek a levelekre.

Gondozás

Az első műtrágyát a következő tavasszal kell kijuttatni. Használjon nitrogéntrágyát, hogy a fiatal növény gyorsan nagy bokorrá nőhessen. Amint a rügyek elkezdenek kialakulni, ajánlott egy összetett ásványi műtrágya, hogy bőséges és dús virágzást biztosítson.

Talajösszetétel

A rózsák szeretik a lélegző talajt. A talajt minden öntözés vagy esőzés után meg kell lazítani, és gyommentesen kell tartani. A talajt legfeljebb 5 cm mélységig kell fellazítani, mivel a gyökerek közel kerülhetnek a felszínhez. A mulcsozás megszabadít a gyomoktól - a szerves anyagból álló réteg megakadályozza a sűrű kéreg kialakulását, nedvesen tartja a talajt és javítja a termőhelyi viszonyokat. Mulcsként szalma vagy komposzt használható. Miután a szerves anyag megerjedt, töltse fel új mulccsal.

Metszés és téli takarás

Az első évben a csemete néhány új hajtást növeszt, de tavaszig ne vágja vissza őket. Tél után látni fogja, hogy mely hajtások teleltek át jól - ezeket hagyja meg, a többit vágja le. A metszéskor törekedjen arra, hogy a cserje piramis alakú legyen. A kordes rózsa akár -30 °C-ig is elviseli a hőmérsékletet, így télire nincs szüksége menedékre.

Írja meg nekünk a hozzászólásokban, hogy milyen rózsafajták nőnek jól az Ön kertjében. Milyen problémákkal találkozott a rózsakertjében?

Által posztolva: 31 máj 2024
Megtekintések: 86
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd