0

Gyepfű - milyen magokat válasszunk

A gyepnek való fű kiválasztása fontos feladat

A gyep elhelyezése során kiemelt feladat a talaj vetés előtti kialakítása és előkészítése, a megvilágítás mértékének meghatározása, valamint annak kiszámítása, hogy mennyi vetőmag szükséges a teljes terület lefedéséhez. Csak ezután van lehetősége kiválasztani az igényeinek megfelelő magkeveréket. Vannak bizonyos típusú füvek, melyeket dekoratív gyephez használnak, egy másikat játszótérhez vagy sportoláshoz, valamint vannak amelyeket, abban az esetben ha a gyep piknikezőhelyként szolgál.

Gyepfű - milyen magokat válasszunk

A megfelelő gyeptípus meghatározása

Léteznek speciális keverékek napos és árnyékos helyekre, nedves és száraz talajra, valamint a mechanikai igénybevételnek és közlekedésnek ellenálló gyepfajtákhoz. A gyepkeverékek leggyakrabban 5 - 6 féle fűből állnak. Ez esztétikus és kiváló minőségű gyepet eredményez, amely ellenáll a különféle időjárási viszonyoknak.

Mérje fel területe állapotát talaj és megvilágítás szempontjából, gondolja át, milyen tevékenységet szeretne végezni, milyen gyakran látogatnák. A gyep füvének kiválasztásakor elsősorban azt kell megjegyezni, hogy természetétől függetlenül ápolni kell, azaz öntözni, trágyázni és nyírni.

Gyepfű - milyen magokat válasszunk

A gyep fajtái

Az angol gyep minden udvartulajdonos álma. Ez egy elit típusú gyep, amely tökéletesen sík felületre alkalmas. Vetésekor csak egyfajta füvet használunk - a réti perjét (Poa pratensis), amely egyenletes fedést ad színben és sűrűségben egyaránt. A keverékhez néha csenkesz (fescue Festuca) is kerül. A füvet rendszeresen nyírni kell. Minél gyakrabban használja a fűnyírót, annál sűrűbb és karbantartottabb lesz a gyep. Ezt a fajtát jól látható helyre érdemes tervezni, hogy megcsodálható legyen, viszont távol az emberi vagy egyéb közlekedéstől.

Klasszikus gyep (park) - gyönyörűen nyírható, sűrű megjelenésű gyep. Bírja a taposást. Ezért lehetővé teszi a pihenést, a játékot és a kerékpározást. Összetételében többféle vastag szárú, fejlett gyökérrendszerű fű található, elsősorban az Agrostis (tippan). Az ilyen gyep árnyékos helyeken, agyagos talajon és vízforrásokhoz közeli területeken helyezhető el. Egyszerű virágágyások, egyedülálló rózsabokrok, apró lucfenyők, cserjék és tűlevelűek elhelyezésére alkalmas.

Mór gyep (virágzó) - füves pázsit, amely szerény évelő növényekben, vadvirágokban és réti füvekben bővelkedik. A keverék harangvirágot, mákot, szegfűt, havasi gyopárt, kamillát és másokat tartalmaz. A kompozíciót úgy választják ki, hogy a gyep az egész szezonban virágozzon. A mór fű csak napos helyre vethető. A nyírást évente kétszer - június közepén és augusztus végén – ajánlatos végezni. Ellenkező esetben vad bozótnak fog látszani. Ha szereti a táj természetességét és naturális kitettségét, a mór gyep az ideális választás az Ön számára.

Gyepfű - milyen magokat válasszunk

Réti gyep - megegyezik a mór gyeppel. A dekoratív gabonafélék határosak a százszorszép, lucerna, lóhere, és réti fűvel. Nem igényel nyírást, mivel célja egy vadon virágzó mező utánzása.

Füvetlen gyep - egyfajta réti gyep, de csak egy növényből áll, mégpedig a lóheréből. Tökéletesen tűri a szárazságot, jól növekszik bármilyen talajon, és nem igényel műtrágyázást. A fehér és vörös lóhere kombinációja lehetővé teszi, hogy érdekes geometriai mintákkal rendelkező gyepet hozzon létre.

Gyepfű - milyen magokat válasszunk

A lóhere a legtöbb gyepkeverékben megtalálható, mert harmonikusan keveredik más fűfélékkel. Leggyakrabban meténg, kakukkfű, cickafark, különféle moha és kamilla virágokkal egészítik ki. A lóhere illatú gyep vonzza a beporzó rovarokat - méheket, pillangókat és poszméheket, ezt a tényt viszont figyelembe kell venni, amikor a lóherét választja a pázsit fő növényéül.

A lóhere-gyep gyorsan növekszik, és hajlamos bekúszni a szomszédos területekre, így nem túl könnyű megszabadulni tőle (ha később úgy dönt, hogy más típusú gyepet használ).

A gyeptekercseket faiskolákban 2-3 évig termesztik, és közvetlenül a kijelölt helyre terítik szőnyegként. Ez megkíméli Önt a fűmag vetés fáradságos munkájától, és lehetővé teszi a tereprendezés újratervezését - az utak szélesítését vagy akár az utak alakjának és irányának megváltoztatását. Ez a fajta gyep elviseli a nagy terhelést és a forgalmat, nem károsítja a fagy vagy aszály. Nagyon fontos a "friss" tekercs vásárlása - a gyep egészsége közvetlenül ettől függ.

A gyepmag gyártói minden előforduló lehetőséget mérlegeltek. Nem tud dönteni? Hívjon vagy írjon a GradinaMax agronómusainak szaktanácsért és mihamarabb rendelje meg a szükséges gyepmagot!

Által posztolva: 09 ápr 2023
Megtekintések: 800
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd