0

Vetési terv májusra: a zöldségek és virágok részletes listája

Májusban nem kell gyötrődnöd a palántákkal, a magokat rögtön el is vetheted egy állandó helyre. A talaj kellőképpen felmelegedett, és a meleg időjárás már néhány hete tart, ami azt jelenti, hogy itt az ideje a zöldségek és virágok vetésének. Hasznos vetési tanácsokat készítettünk Önnek, hogy ne maradjon le semmiről.

Vetési terv májusra

Milyen zöldségeket lehet vetni májusban?

Mielőtt végigmennénk a vethető növények listáján, ne feledkezzünk meg egy nagyon fontos szabályról! Csak akkor vethetsz, ha a talaj hőmérséklete +10 fok vagy annál magasabb. Ha ennél hidegebb a talaj, várjon, amíg egy kicsit felmelegszik. Hideg talajban a csírázás sokáig tarthat, és előfordulhat, hogy néhány mag elpusztul, mielőtt kicsírázna.

Vetési terv májusra

Először a sárgarépát és a céklát vesse el. Ha száraz magokat vet, az első csírák 2-3 hét múlva jelennek meg. Ha azonban beáztatja a magokat vetés előtt, a sárgarépa és a cékla csírázása gyorsabb lesz. Áztassa őket 24 órán át bármilyen növekedésserkentő oldatban (pl. Epin, Heteroauxin). Ezután szűrjük le gézre, hogy a felesleges víz le tudjon folyni, és vetjük el.

A káposzta azonnal elvethető nyílt talajba is, állandó helyen. A legjobb, ha minden lyukba 2-3 magot teszünk, arra az esetre, ha valamelyik nem kelne ki. Ha mindegyik kikel, válasszuk ki a legerősebb palántákat, és hagyjuk őket növekedni. A többi palántát át lehet ültetni máshová vagy elajándékozni.

A korai salátáknak szánt retket szintén a hónap elején kell elvetni. Ne feledje, hogy ha késlelteti a vetést, fennáll a veszélye, hogy a növény magot hajt, virágos szárat kezd termelni és magokat szaporít. De az ízletes, ropogós gyökerek nem lesznek meg.

Ne felejtsd el elvetni a zöldeket:

Ezek a növények egyáltalán nem igényelnek külön ágyást. Gyönyörűen nőnek más zöldségek szomszédságában, és senkit sem zavarnak.


Az uborkát, a sütőtököt és a cukkinit utoljára és feltétlenül meleg talajra kell vetni. Ezek a növények érzékenyek a talaj hőmérsékletére, és a hűvös, nedves talajban a magok megrohadhatnak.

Mely virágok vethetők májusban?

Lengyelországban számos virágot termeszthetünk palánták nélkül is. A szabad talajban lévő palánták gyorsan nőnek, erősek és szívósak.

Vetési terv májusra

Vessük el:

A naspolya földbe vetése előtt a magokat 24 órán át áztassuk növekedésserkentő oldatban. A magoknak nagyon erős héja van, amelynek nedvességre van szüksége, hogy gyorsabban kinyíljon.

Május végén kétnyári virágokat vethet, amelyek csak a következő szezonban fognak virágozni. Ebben az évben jó gyökereket növesztenek, megerősödnek, és jövőre megmutatják teljes szépségüket. Akkor biztosan megköszöni majd magának a fáradtságot, amit beletett a folyamatba.

Vetési terv májusra

Kétéves virágok vetésére:

Vetési arany és kozmosz, nigella és hemlock. Ne feledkezzünk meg a napraforgóról sem - ma már sok dekoratív fajta létezik gyönyörű hatalmas virágokkal. Kertje és kisparcellája tehát teremjen bőséges termést, gyönyörű virágokkal körülvéve!

Által posztolva: 07 máj 2024
Megtekintések: 1127
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd