0

Levendula termesztése cserépben a vetéstől a kifejlett bokorig

A levendula egy ezüstös cserje élénk lila vagy rózsaszín virágokkal, amelyek mesebeli hangulatot teremtenek, és bármilyen tájat átalakítanak. A levendula illata nyugtató és pihentető hatású, enyhíti a stresszt és javítja az alvást.

A levendula az aromaterápia egyik alapvető növénye, és otthon is könnyen termeszthető. Cserepekben és konténerekben is jól érzi magát, és balkonok és teraszok díszítésére, hangulatos pihenősarkok kialakítására is használható.

Levendula termesztése cserépben a vetéstől a kifejlett bokorig

A levendula titkai

A levendula a Földközi-tenger medencéjében, az Arab-félszigeten és Indiában őshonos. A hőmérséklet ott soha nem csökken +5°C alá. Ezt figyelembe kell venni, amikor levendulát termesztünk az erkélyen. Ha a konténer télen a szabadban lesz, válassza a keskeny levelű levendula (lavandula angustifolia) legjobban fagyálló fajtáját. A miniatűr hibridek és a széleslevelű levendula (lavandula latifolia) alkalmasak beltéri használatra.

A levendula napkedvelő növény. Otthon csak a legvilágosabb ablakokban, déli, nyugati és délnyugati loggiákon termeszthető.

Levendula termesztésére csak széles edények alkalmasak - egy kifejlett cserjének legalább 30 cm átmérőjű edényre van szüksége. A növény jól érzi magát műanyag és kerámiaedényekben is.

Levendula termesztése cserépben a vetéstől a kifejlett bokorig

Termesztés magról

A levendulamagok rétegzést igényelnek, ami hosszú időt vesz igénybe. A palánták azonban erősek, egészségesek és alkalmazkodnak a helyi éghajlathoz. Ráadásul a magok olcsóbbak, mint a faiskolából származó kifejlett növények. A magok nagyon hosszú ideig eltarthatók - akár 5 évig is csírázhatnak, ha 5 évig a házban hevertek.

Vetés előtt:

  1. Keverje össze a levendulamagokat a nedves homokkal.

  2. Helyezze légmentesen záródó zacskókba vagy tartályokba.

  3. Tegye 8 hétre hűtőszekrénybe vagy +5 °C-os helyiségbe.

Természetes rétegződés végezhető. Ehhez a magokat november végén vetik el és mulcsozzák be. A tárolóedényt egész télen a szabadban tartjuk. Az első hajtások áprilisban jelennek meg.

Levendula termesztése cserépben a vetéstől a kifejlett bokorig

Magoncok

A levendula gyönyörűen szaporítható dugványozással. A dugványokat tavasszal vágjuk le a tavalyi ágakról. Minden egyes dugványnak körülbelül 10 cm hosszúnak kell lennie. Távolítsa el az alsó leveleket, és helyezze az ágakat perlit és mész keverékű talajba. A dugványozással megtarthatja kedvenc fajtáját, és gyorsabban juthat virágzó növényekhez, mint a vetéssel.

A cserjék felosztása

Az érett levendulabokrokat meg lehet fiatalítani osztással és új ültetési anyag beszerzésével. Ezt tavasszal vagy ősszel lehet elvégezni.

Hogyan osszuk fel a bokrot:

  1. Ássuk ki a növényt.

  2. Késsel vagy éles spatulával ossza több részre.

  3. Minden résznek saját gyökerekkel kell rendelkeznie.

Levendula ápolás

A déli levendula jól fejlődik enyhén drénezett talajban. Ideális esetben töltse fel az edényt kész levendulafölddel, amely meszet és fahamut tartalmaz.

Ne feledje, hogy a cserép alján vízelvezető rendszert helyezzen el, hogy a víz ne pangjon. A levendula nagyon jól tűri a száraz talajt. Nyáron hetente egyszer, télen kéthetente egyszer öntözhetjük. A fiatal növények szeretik a fürdőt, az idősebbek nem.

Fontos: Ne permetezzen virágzó levendulát, különben a virágok lehullanak.

Megtermékenyítés

Tavasszal érdemes az érett cserjéket komplex ásványi trágyával táplálni. Trágyázás helyett átültetheti a cserjét egy nagyobb cserépbe. A levendulának érzékeny gyökerei vannak, ezért óvatosan ültessük át.

A kálium- és foszfortrágyák nyáron hasznosak, a nitrogéntrágyákat kerülni kell. Télen érdemes a kint hagyott növényeket a talaj szintjén megmetszeni, és egy réteg mulccsal vagy komposzttal letakarni - ez kora tavasszal tápanyaggal látja el a növényeket, és jó növekedést idéz elő.

A levendula cserépben történő termesztésének sajátosságai

Ügyeljen arra, hogy a víz ne pangjon a csészealjban. Télire helyezze a tartályt a radiátoroktól távolabb. A bokor kompakt habitusának megőrzése érdekében a nyár folyamán metszse és nyírja meg a növényt. A levágott ágakból tasakokat készíthetünk.

A cserepes levendula jól érzi magát a szabadban, ahol a hőmérséklet és a páratartalom ideális. Ezért a meleg évszakban próbálja meg a cserepes levendulát a levegőre vinni: helyezze erkélyre, loggiára, teraszra vagy verandára. Ha ez nem lehetséges, nyissa ki gyakrabban az ablakokat a szellőzés érdekében.

A napkedvelő növények gyakran szenvednek gombabetegségektől és pókhálós atkáktól a beltérben. Fertőzés esetén használjon szobanövények számára készült gombaölő szereket. Az atkák elleni küzdelemben a zuhanyozás vagy a rovarölő szerek segítenek.

Egyszerű szabályok betartásával egészséges és gyönyörű levendulát lehet termeszteni, amely akár beltérben is sok éven át gyönyörködtet illatával és virágzásával.

Által posztolva: 11 júl 2024
Megtekintések: 134
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    Érdekelheti még
    Legnépszerűbbek
    • Csökkenő árak
    • Növekvő árak
    • Legnépszerűbbek
    • Legújabbak
    • Név
    Minden kategória
    • Minden kategória
    • Alpesi növények magok
    • Díszcserjék
    • Dísznövények
    • Magvak - Új 2024
    • Magvak ávelő virág
    • Magvak virág
    • Magvak zöldség
    • Újdonságok 2024
    Akció
    Újdonságok
    Levendula kép 1
    0 Kommentek
    Levendula
    Csomagonkénti mennyiség: 0.2 g
    590 Ft 980 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 590 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Levendula kép 2
    0 Kommentek
    Levendula
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    710 Ft 1 000 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 1 000 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Levendula örökzöld kép 3
    0 Kommentek
    Levendula örökzöld
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    900 Ft 1 260 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 1 260 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Levendula Dwarf Blue, P9 kép 4
    0 Kommentek
    Levendula Dwarf Blue, P9
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    2 690 Ft 3 790 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 3 790 Ft

    Kosárhoz adás
    mc visa dpd