0

Eperfajták tenyésztése és mit termesszünk a gazdag termésért

Mindenképpen szeretné élvezni az eper összetéveszthetetlen ízét a nyári szezonban. Ahhoz pedig, hogy finom süteményeket és édes lekvárokat készíthessen, a remontánt eper ültetése a legjobb választás.

Akár a kertben, akár az üvegházban, akár speciális cserepekbe ültet, az eper termését júniustól szeptemberig érheti el. Ezért a mai cikkben megvitatjuk a remontánt szamóca fajtáit, és azt, hogy miért kell termeszteni őket a kertben.


Melyek a remontánt eperfajták?

A remontáns növénykultúrák azokat a hajtásokat jelentik, amelyek virágbimbókat hoznak létre a növekedési időszakban. Később a megtermékenyített bimbók édes gyümölcsökké válnak, amelyeket szedhet. És nem az eper az egyetlen növény, amely élvezi a javító jelleget.

Tehát a következőket vetheti el a kertben nyáron:

  • szeder;
  • málna;
  • áfonya.

Miért válassza a javító növényeket? Mert a termesztés minden szakaszában élvezheti a gazdag gyümölcsöket. Így nem kell túl gyakran újraültetnie a szamóca stólonokat.

Egész évben termő eperfajták

Ha eper ültetésében gondolkodik a kertben, akkor mindenekelőtt azt kell tudnia, hogy milyen fajtákat válasszon a lehető legjobb gyümölcs érdekében. Tehát beszélhetünk eperfajtákról:

  1. DSD. Ezek azok a fajták, amelyek csak nappal virágoznak és hoznak gyümölcsöt, amikor a természetes fény legalább napi 10 órán át jelen van. Ennek eredményeként a DSD fajta 2 vagy 3 epertermést ad a nyár folyamán.
  2. NSD. Vannak olyan fajták, amelyek napszaktól függetlenül folyamatosan teremnek gyümölcsöt, ezért is kedvelik őket a kertészek.

Annak érdekében, hogy kiválaszthassa a megfelelő eperfajtát, elkészítettünk egy fajtalistát a GradinaMax online katalógusából:

Albion

Az egyik legkedveltebb fajta, mert szezononként akár 4 termést is hoz, édes és nagyobb terméssel, azonnali fogyasztásra, fagyasztásra vagy tartósításra ideális.

Az Albion eperbokor általában körülbelül 40 cm magas. Így az egyszer termesztett gyümölcsök már nem érintik a talajt, és megfelelő állapotban tartják a betakarításhoz. Ezenkívül az Albion fajta rendkívül ellenáll a szárazságnak és a magas hőmérsékletnek. Emiatt elegendő a bokrot hetente egyszer öntözni.

Erzsébet királynő

Az eredetileg Angliából származó Queen Elisa fajtát kerti ültetésre, üvegházakba vagy speciális cserepekbe ültetik. Felnőtt bokrok magasak, nagy, fényes levelekkel, virágzatuk dús. A vastag lombozat miatt a növényt ritkítani kell, hogy a gyümölcsnek állandó fénye és levegőzése legyen.

Ezért a stolonokat napos, jó vízelvezetésű talajú helyre kell ültetni, hogy a víz teljesen elérje a gyökereket, anélkül, hogy azok rothadnának. És mivel nagyon jól ellenáll az alacsony hőmérsékletnek, a Queen Elisa fajta akár -25 Celsius fokos hőmérsékletet is elvisel.

San Andreas

Az egyik legtermékenyebb fajta, szezononként akár 7 epertermést is ad. Így kora tavasztól késő őszig élvezheti a San Andreas epret. Így, ha betartja a szamóca ültetésének és gondozásának szabályait, gyönyörű színű, édes ízű és tökéletlenség nélküli gyümölcsöket fog élvezni.

Amandine

Az amandine eper bármilyen termesztésre alkalmas: szoláris, kerti vagy akár hidroponikus termesztésre. Mivel gyorsan alkalmazkodik az éghajlati és növekedési feltételekhez, a fajta könnyen gondozható, és gyakran a kezdő kertészek kedvence.

Portola

A leggyakrabban természetes süteményekhez, lekvárokhoz és krémekhez használt Portola fajta magas növekedési rátával rendelkezik, és édes, lédús és intenzív színű gyümölcsöt ad. A gyümölcs ütésekkel és kártevőkkel szemben is ellenálló, könnyen szállítható. Ezenkívül a Portola eper ellenáll a hőmérséklet-változásoknak és még a szárazságnak is.


Eper: előnyei és hátrányai

Bármit is választ a kertben termeszteni, gyümölcsözőnek és élvezetesnek kell lennie. Ami pedig a szamóca termesztését illeti, íme néhány ok, amiért érdemes ezt választani:

  • Magasabb a termelékenységi ráta;
  • A gyümölcsök a szezon elején jelennek meg, és késő őszig folytatódnak;
  • Különböző típusú helyeken termesztheti őket, attól függően, hogy hol van;
  • Nagyon könnyen alkalmazkodnak a kedvezőtlen időjárási viszonyokhoz;
  • A termés gazdag, édes és nagy gyümölcsökkel;
  • Az epret használhatja lekvárhoz, tortákhoz vagy akár azonnali fogyasztásra is.

A remontánt hátrányait tekintve a téli időszakra jellemző különleges tárolási feltételekről beszélhetünk. Tehát, ha a kertben való művelés mellett dönt, ne felejtse el a szárat bőséges talajréteggel befedni.

A remontánt eper termesztésével kapcsolatos további részletekért látogassa meg a GrădinaMax blogot.

Által posztolva: 01 jún 2022
Megtekintések: 593
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd