0

Az Echinacea szépsége és gyógyító tulajdonságai: útmutató a csodavirág termesztéséhez

Az észak-amerikai indiánok már jóval az európaiak érkezése előtt felfedezték a Rudbeckia vagy Echinacea néven ismert "préri esti napjának" csodálatos gyógyító tulajdonságait. A virágokból készült tea gyógyította a sebeket, a gyökérből készült tinktúra enyhítette a gyomorproblémákat, a gyönyörű virágok pedig a környék minden tájáról vonzották a méheket és a pillangókat.  

Az echinacea a 17. században jelent meg Európában, és szerénységének és önvetési képességének köszönhetően gyorsan elterjedt a botanikus és magánkertekben. Magában Amerikában pedig a 20. században a gyógyhatású anyagok kémiai szintézisének felfedezéséig az Echinaceát minden betegség ellenszerének tartották, és a legtöbb gyógyszertári gyógyszerben szerepelt.

Az Echinacea szépsége és gyógyító tulajdonságai

Echinacea fajok

Számos faj van a kúpvirágok amelyek virágszín és méret szerint változnak a kertekben:

  • Echinacea Purpurea - növény magassága akár 100 m, kosarak akár 15 cm átmérőjűek, lila-rózsaszínű nyelves virágok, vörösesbarna csöves virágok. A nyár második felében 2 hónapig virágzik.

  • Echinacea pale - magassága legfeljebb 60 cm, színe a rózsaszíntől a fehérig terjed, virágátmérője 10-15 cm.

  • Echinacea Keskeny levelű - a szélső virágok keskenyek, rózsaszínűek vagy lilák, a középső virágok sárgák. Magassága 50-100 cm, szára elágazó.

A népszerű fajták mellett, amelyek virágai sokszínű margarétákra emlékeztetnek, léteznek frotté formák, amelyekben a csöves virágok túlsúlyban vannak a nyelvesekkel szemben, így a virágzat egy bolyhos gömbhöz hasonlít. A frotté kúpvirágok legjobb mai fajtái szépségükben felvehetik a versenyt a következőkkel dáliákaszterok.

Használat a kertben

Ez a sokoldalú növény jól fejlődik nyílt területeken és magas fák alatt. Alkalmas előkertekbe és természetes kertekbe. Szoliterként vagy alacsony növésű évelőkkel együtt ültethető.

A skarlátvörös virágok segítenek gyönyörű kompozíciót létrehozni a kertben. Nagy virágzataik kiemelkednek a zöld növényzetből, és a díszes lombozatú növénycsoportnak fényességet és dinamizmust kölcsönöznek.

Vegyes ültetvényekben a kúpvirágot magas akcentusként és kisebb virágok háttereként használják. A virágágyásokban jól keveredik az asztrákkal, monardával, phloxszal. Nagy virágzatai csokrokba is alkalmasak, mivel sokáig kitartanak.

Az Echinacea szépsége és gyógyító tulajdonságai

Terápiás tulajdonságok

Az Echinacea purpureát a hagyományos orvoslásban az immunitás erősítésére, gyulladások kezelésére és sebgyógyító gyógymódok részeként használják.

A kúpvirág tinktúrák és teák serkentik a fehérvérsejtek termelődését, amelyek kulcsszerepet játszanak a szervezet fertőzések elleni védekezésében. Az echinacea-készítmények vírusellenes hatásúak, segítik az influenza, a megfázás és a herpesz elleni küzdelmet.

Fontos. Az echinacea szedése előtt konzultáljon orvosával, különösen, ha krónikus betegségben szenved.

Ültetés

Ahhoz, hogy a cserje sikeresen fejlődjön és bőségesen virágozzon, napos vagy félárnyékos helyre kell ültetni. Minél több a fény, annál több lesz a rügy. Az echinacea bármilyen talajban fejlődik, de a jó vízelvezetésű és tápdús talajt kedveli. Ezért jó ötlet, ha ültetés előtt egy kis komposztot vagy humuszt teszünk a gödörbe. Ha a talaj agyagos, a növény értékelni fogja a homok hozzáadását.

Az Echinacea legjobb tavasszal vagy ősszel ültetni, amikor a talaj meleg és nedves. Magról vethető a szabadföldbe, vagy először otthon nevelhetünk dugványokat.

A magok csírázása hosszú időt vesz igénybe, akár egy hónapot is, ezért korán kell vetni. A vetési mélység 5 mm. Előzetesen szórjon fitoszporint vagy más biológiai gombaölő szert a talajba, hogy megelőzze a palánták feketelábbetegségét.

Az első valódi levél 8-10 nappal a palánták kelése után kezd kialakulni. Amikor már két valódi levél fejlődött, ideje a dugványokat külön cserepekbe ültetni. Az Echinacea hosszú csapgyökerekkel rendelkezik, ezért mély cserepekbe ültessük át őket. A palánták nagyon lassan nőnek, és a második évben fognak virágozni.

Termesztés

Az echinacea szárazságtűrő, de száraz időszakokban többször megöntözik. Hasznos a talaj mulcsozása - a szerves anyag megtartja a nedvességet és megakadályozza a gyomok kialakulását, optimális feltételeket teremtve a növekedéshez. A vegetációs időszak elején, amikor az első hajtások kezdenek kibújni a földből, célszerű bármilyen szerves trágyával tápoldatozni, hogy a virágzás dúsabb legyen. A rügyfakadás időszakában komplex ásványi összetételű tápoldattal táplálja a cserjéket, hogy a virágok fényesebbek és nagyobbak legyenek.

A hervadt virágzatokat rendszeresen nyírja le, megakadályozva a magok kihajtását - ez meghosszabbítja a dekoratív időszakot.

Az echinacea gyakorlatilag betegségmentes, de előfordulhat foltosodás vagy rothadás. Távolítsa el a beteg leveleket - a fertőzés valószínűleg nem terjed tovább.

Ha a nyár nagyon csapadékos, a kúpvirágokat megtámadhatják a csigák. Ezek a kártevők rovarölő szerekkel és mechanikus módszerekkel, például gátakkal vagy csapdákkal védekezhetnek. A mély árnyékban termesztett echinaceát megtámadhatja a lisztharmat és a rozsda. E betegségek első jeleinél távolítsa el a fertőzött részeket, és permetezze le az egész bokrot gombaölő szerrel.

Ha követi ültetési és ápolási ajánlásainkat, teljes mértékben élvezheti az Echinacea fajták varázslatos szépségét. Írja meg nekünk a hozzászólásokban, hogy Ön milyen fajtákat termeszt a kertjében, és hogyan használja az Echinaceát.

Által posztolva: 03 jún 2024
Megtekintések: 60
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd