0

Teremtsen egzotikus oázist a saját teraszán - új trend!

Egyre többen keresik a menekülést a város nyüzsgése elől, és szeretnék megteremteni a nyugalom saját oázisát. Ezért nem meglepő, hogy az egzotikus teraszok trendje egyre népszerűbb. Bár egészen a közelmúltig lehetetlennek tűnt hazánkban trópusi növények termesztése, a klímaváltozás és a szívós fajok növekvő elérhetősége megváltoztatta a helyzetet. Most már mindannyian a távoli tájak egy darabját hozhatjuk be a saját teraszunkra, egyedi teret teremtve a pihenéshez és kikapcsolódáshoz.

Mitől olyan népszerűek hazánkban az egzotikus erkélyek és teraszok? Milyen növényeket válasszon a privát dzsungelébe? Hogyan gondozza őket megfelelően? Íme néhány tipp!

Teremtsen egzotikus oázist a saját teraszán

Miért egyre népszerűbbek az egzotikus teraszok?

Az egzotikus növények teraszon történő termesztése iránti érdeklődés több tényezővel magyarázható. Az egyik legfontosabb kétségtelenül az éghajlat fokozatos felmelegedése, amely hazánkban egyre kedvezőbbé teszi a légköri viszonyokat számos olyan faj számára, amelyeket a közelmúltig túl kényesnek tartottak az övezetünk változékony időjárásához.

Ugyanilyen fontos az az egyre növekvő igény, hogy kapcsolódjunk a természethez, és otthonunkban pihentető, zöld hangsúlyokat teremtsünk. Mozgalmas életet élünk, gyakran városi, betonozott terekben, ahol az emberi szem vágyik arra, hogy elidőzzön valami zöldben. A saját zöld sarkunk nemcsak esztétikai kiegészítőjévé válik, hanem a nyugalom oázisává is, amelyben regenerálódhatunk. Az egzotikus növények rendkívüli szépségükkel és egyedi hangulatot teremtő képességükkel tökéletesen illeszkednek ebbe a trendbe.

Sok ember számára az egzotikus növények termesztése olyan hobbinak tekinthető, amely lehetővé teszi számukra, hogy kifejlesszék a kertészkedés iránti szenvedélyüket és kísérletezzenek a különböző fajokkal. Lehetőséget nyújt arra is, hogy megtanulják és felfedezzék a növényvilág lenyűgöző aspektusait.

Teremtsen egzotikus oázist a saját teraszán

Hogyan teremtsünk megfelelő körülményeket az egzotikus növények számára az erkélyen vagy a teraszon?

Az egzotikus növények teraszon vagy erkélyen történő termesztése kihívást jelenthet az éghajlat miatt. Azonban sikeresen megteremtheti a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy ezek a növények egészségesen fejlődjenek és virágozzanak. Erről érdemes előre, az ültetés előtt gondoskodni.

  1. Hozzon létre félreeső sarkokat az erkélyen vagy a teraszon, hogy melegen tartsa növényeit. Használhat rácsokat, pergolákat vagy speciális fedeleket vagy napernyőket.

  2. Válasszon olyan növényeket, amelyek jól tűrik a változó időjárási körülményeket, és a hidegebb hónapokat is átvészelik. Az alacsony hőmérsékletre nagyon érzékeny növényeket kerülni kell. Ha ilyen fajtát választ, ne feledje, hogy télire a lakásba kell vinni.

  3. Válasszon megfelelő edényeket, amelyek megfelelő vízelvezetést biztosítanak, és nem akadályozzák a növények gyökérlégzését. Az edényeknek elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítsanak a növények számára a növekedéshez.

  4. Használjon megfelelő termesztőközeget az egzotikus növények számára. A trópusi növények számára speciális keveréket használhat, amely megfelelő nedvességet és tápanyagot biztosít a növények számára.

  5. Ne feledje, hogy az egzotikus növényeknek sok fényre van szükségük. Győződjön meg arról, hogy a terasza vagy erkélye megfelelő megvilágítással rendelkezik. Helyezze a növényeket olyan helyre, ahol minden nap legalább néhány órányi napfényhez jutnak.

  6. Biztosítsa a megfelelő hőmérsékletet a teraszon vagy erkélyen. Az egzotikus növények általában a meleg hőmérsékletet kedvelik, ezért kerülje, hogy túlzott szélnek vagy alacsony hőmérsékletnek tegye ki őket, különösen a hidegebb hónapokban.

  7. Az egzotikus növényeknek gyakran magas páratartalomra van szükségük. A terasz vagy erkély páratartalmát növelheti a növények rendszeres öntözésével, párásítók használatával, vagy nedves kaviccsal vagy kaviccsal töltött állványokra helyezve a növényeket.

  8. Rendszeresen ellenőrizze a növényeket kártevők és betegségek szempontjából. Szükség esetén használjon megfelelő növényvédő szereket.

  9. Öntözze, trágyázza és nyírja a növényeket, hogy egészségesek és jó állapotban legyenek. A díszvirágok esetében használjon virágzó növények számára készült műtrágyát tavasztól nyár végéig.

Teremtsen egzotikus oázist a saját teraszán

Ezekkel a tippekkel megteremtheti a megfelelő feltételeket az egzotikus növények termesztéséhez teraszán vagy erkélyén. Ne feledje azonban, hogy minden növénynek saját igényei lehetnek, ezért fontos, hogy gondozását a kiválasztott fajhoz igazítsa.

A legérdekesebb növények egy egzotikus teraszhoz

Bár egészen a közelmúltig lehetetlennek tűnt egzotikus növények termesztése a mi éghajlati viszonyaink között, mostanra egyre több faj közül válogathatunk, amelyek sikeresen díszíthetik teraszát. Nézzünk meg közelebbről néhányat közülük:

  • A bambusz az egyik legnépszerűbb egzotikus növény, amely jól érzi magát éghajlatunkon. Gyors növekedésük, gyönyörű zöld leveleik és könnyű gondozhatóságuk miatt értékelik őket. Ahhoz, hogy optimális körülményeket biztosítsunk számukra, érdemes a bambuszokat védett helyre, jó vízelvezetésű talajba ültetni. Rendszeres öntözést igényelnek.

  • A golgotavirág a kertek és erkélyek egyik legérdekesebb egzotikus növénye. Nem ellenáll a fagynak. Nyáron gyönyörűen virágzik, ha meleg, védett és napos helyet biztosítunk neki. Ültetéskor gondoskodjon vízelvezetésről a cserép alján. Mérsékelt öntözést és rendszeres műtrágyázást igényel a virágzó növények számára.

    Teremtsen egzotikus oázist a saját teraszán

  • Eukaliptusz - leveleik kellemes illatot árasztanak, amely a szúnyogokat is elriasztja. Napos helyet és áteresztő aljzatot kell biztosítani számukra. A fagyra meglehetősen érzékenyek, ezért a hidegebb hónapokban a lakásba kell költöztetni őket, vagy jól védett helyre a szabadban.

  • A hibiszkusz nagyméretű, színes virágairól ismert, amelyek különböző formájúak lehetnek. Ezeknek a növényeknek sok fényre van szükségük ahhoz, hogy jól növekedjenek és virágozzanak. Ezért olyan helyre helyezzük őket, ahol legalább 6-8 órányi napfényhez jutnak. Rendszeresen öntözze őket, és biztosítson számukra termékeny, de áteresztő szubsztrátumot.

    Teremtsen egzotikus oázist a saját teraszán

  • A banánfák trópusi hangulatot kölcsönözhetnek a terasznak. Vannak fajták, amelyek túlélik a telünket. A banánfák napos és védett helyet és termékeny talajt igényelnek. Gyors növekedésükhöz rendszeres trágyázásra van szükségük. A növényt télire a lakásban kell tartani.

Gondoljon a kiegészítőkre

Az egzotikus hangulat megteremtése az erkélyen vagy a teraszon nagyszerű módja a pihentető légkör megteremtésének. A bútorok kiválasztásakor válasszon rattant vagy bambuszt, amelyek tökéletesen illeszkednek ehhez a stílushoz. A színes párnák, lámpások és fényfüzérek hangulatossá és varázslatossá teszik a teret, különösen esténként. Emellett a trópusi dekoratív ékszerek, például a flamingófigurák vagy a faszobrok egyedi jelleget kölcsönöznek a helyiségnek. Egy paraván vagy bambusz paraván meghittséget és védelmet nyújt a szél ellen, a tengerparti kiegészítők pedig tovább fokozzák az ünnepi hangulatot. Ezen elemek együttes összeállításával paradicsomi szigeti stílusban hozhatja létre saját helyét, ahol pihenhet és élvezheti a természet adta örömöket.

Egy egzotikus terasz kialakítása csodálatos lehetőség arra, hogy kifejezze egyéniségét, és egy darab paradicsomot hozzon saját otthonába. Hagyja, hogy zöld zuga a nyugalom oázisává váljon, ahol teljesen ellazulhat és elvonulhat a mindennapi gondoktól. Sok szerencsét a saját trópusi menedékhelyének megteremtéséhez!

Által posztolva: 13 aug 2024
Megtekintések: 45
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    Érdekelheti még
    Legnépszerűbbek
    • Csökkenő árak
    • Növekvő árak
    • Legnépszerűbbek
    • Legújabbak
    • Név
    Minden kategória
    • Minden kategória
    • Dísznövények
    • Évelő növények
    • Kiváló ajánlatok!
    • Magvak - Új 2024
    • Magvak áramló virág
    • Magvak beltéri virág
    • Magvak virág
    • Újdonságok 2024
    Akció
    Újdonságok
    Banán (Musa bajo), C7,5 kép 1
    0 Kommentek
    Banán (Musa bajo), C7,5
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    21 690 Ft 45 090 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 21 690 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Újdonságok
    Ernyőbambusz Moontears PBR, C5 kép 2
    0 Kommentek
    Ernyőbambusz Moontears PBR, C5
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    12 590 Ft 26 190 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 12 590 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Újdonságok
    Ernyőbambusz Elias PBR, C5 kép 3
    0 Kommentek
    Ernyőbambusz Elias PBR, C5
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    12 590 Ft 26 190 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 12 590 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Újdonságok
    Ernyőbambusz Lolliloops PBR, C5 kép 4
    0 Kommentek
    Ernyőbambusz Lolliloops PBR, C5
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    12 590 Ft 26 190 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 12 590 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Újdonságok
    Golgotavirág 2 kép 5
    0 Kommentek
    Golgotavirág 2
    Csomagonkénti mennyiség: 0.2 g
    590 Ft 980 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 590 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Hibiszkusz Oiseau Blue, P9 kép 6
    0 Kommentek
    Hibiszkusz Oiseau Blue, P9
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    2 190 Ft 4 290 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 4 290 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Hihetetlen ajánlat! Hibiszkusz Trió, 3 fajtából álló készlet kép 7
    0 Kommentek
    Hihetetlen ajánlat! Hibiszkusz Trió, 3 fajtából álló készlet
    Csomagonkénti mennyiség: 3 db
    6 490 Ft 12 870 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 12 870 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Hibiszkusz Ardens, P9 kép 8
    0 Kommentek
    Hibiszkusz Ardens, P9
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    2 190 Ft 4 290 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 4 290 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Hibiszkusz Red heart, P9 kép 9
    0 Kommentek
    Hibiszkusz Red heart, P9
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    2 190 Ft 4 290 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 4 290 Ft

    Kosárhoz adás
    mc visa dpd