0

Örökzöld szépség: tűlevelűek az alpesi sziklakertekhez

Alpesi kert tűlevelűek úgy néz ki, mint egy vadon szigete, mégis rendkívül dekoratív marad - egy igazi fákkal szegélyezett hegyoldal, csak miniatűrben.

A kövek szépen illeszkednek az alacsonyan növő fenyőkhöz, borókákhoz és tujákhoz. Együtt nagyon festői hatást keltenek.

tűlevelűek az alpesi sziklakertekhez

Milyen tűlevelűeket lehet sziklakertbe ültetni?

Az alpesi hegyoldal általában nyílt területen helyezkedik el, ezért olyan fajtákat válasszon, amelyek jól tűrik a napfényt. Mivel a domb méretei nem teszik lehetővé a természetes méretű tűlevelűek telepítését, törpe formákat választanak hozzá. Számos miniatűr fajtát fejlesztettek ki, amelyek között bármilyen színű tűlevelű változatokat találhatunk. A kompakt tűlevelűek lassan nőnek, így a kompozíció tartós lesz. Meg lehet őket metszeni, hogy korlátozzák a növekedést, vagy hogy szokatlan formát adjanak nekik.

Ültetés és gondozás

A tűlevelűek sziklakertbe ültetésekor a fő szabály az, hogy nem szabad egymáshoz közel ültetni őket. Minden növénynek jól láthatónak kell lennie különböző szögekből - csak így lehet teljes mértékben értékelni látványos formáját. A tűlevelűek eltérő talaj-, nedvesség- és fényigényűek - ezt is figyelembe kell venni.

Az ültetésnek kétféle megközelítése van:

  • Teremtsen kontrasztokat - helyezzen egymás mellé különböző formájú növényeket, például piramis alakúakat és gömb alakúakat vagy bokrosakat és göcsörtöseket.

  • Zökkenőmentes átmenet - több azonos koronaformájú, de különböző méretű növényt ültetnek. Például 2-3 különböző magasságú oszlopos fajta.

Ültetéskor az az ökölszabály, hogy egy 5-6 m2-es kis sziklakertbe 50-60 cm-nél nem magasabb növények illenek. A 150 cm magasságig terjedő növények jól mutatnak a több tíz négyzetméteres, nagy sziklakertekben.

Fontos. A tűlevelűek vásárlásakor előre meg kell terveznie, hogy hová kívánja ültetni őket, és mivel kívánja őket kombinálni. Csak így lesz szép az alpesi kert, és az egymás mellé ültetett növények jól kijönnek egymással.

tűlevelűek az alpesi sziklakertekhez

Boróka

Törpe fajták boróka akár 30 cm magasak is lehetnek, és ideálisak kis alpesi sziklakertekbe. Legalább 50 cm távolságra kell ültetni őket egymástól.

Ültetéskor adjuk hozzá a lyukhoz:

  • két darab kertes földterület,

  • egy rész homok,

  • egy rész tőzeg.

A borókák a napos helyeket kedvelik, de ugyanazokat a szabályokat kell betartani, mint az díszcserjék a természetes színű koronájú növények árnyékban is nőhetnek, az egzotikus és nem szabványos színűek csak napon nőhetnek.

Fenyő

A legfontosabb dolog az ültetéskor fenyőfák hogy olyan méretű gödröt ássunk, hogy a gyökerek szabadon elférjenek benne. Ezek a fák részleges árnyékban is képesek növekedni, és szeretik a szórt fényt, ezért az alpesi kert északi és keleti oldalára ültethetők. A koreai fenyő alacsony növekedésű fajtái a legalkalmasabbak az alpesi környezetbe.

Földterület fenyőfák számára:

  • a vár földjének három része,

  • egy rész homok,

  • egy rész tőzeg.

A fiatal fenyők télen nem annyira a hidegtől, mint inkább a napsugaraktól szenvednek. A nap különösen veszélyes a tél végén, amikor a nap magasan a horizont fölé kezd emelkedni - ilyenkor jobb, ha a fát anyaggal takarjuk le, vagy védőernyőt szerelünk fel. A leégett fenyők megbarnulnak és elveszítik díszítő értéküket.

tűlevelűek az alpesi sziklakertekhez

Spruce

A díszfenyő különböző formái nagyon jól mutatnak egy alpesi sziklakertben. A miniatűr fajták meglehetősen kompaktak, és 70 cm távolságra ültethetők egymástól.

A palánták számára sekély gödröt ásunk, és a gyökereket a keverékkel borítjuk:

  • kerti talaj - három rész,

  • savanyú tőzeg - két rész,

  • egy rész homok.

A lucfenyők szeretik az öntözést és fényigényesek. A sziklakert déli, keleti vagy nyugati oldalára ültethetők.

Fenyő

A legátlagosabb tűlevelű, minden körülmények között megterem. Ne feledje, hogy még az alacsonyan növő és kompakt fajták is fenyő elég nagyra nőhetnek, ezért legalább egy méter távolságra kell ültetni más növényektől.

A fenyők gyökerei erősek, mélyre és szélesre nyúlnak. Fontos, hogy a csapgyökér, ha kialakul, ne görbüljön meg ültetéskor, különben a fa megbetegszik és néhány éven belül elpusztul.

A fenyőfák növekedése szélességben és magasságban csökkenhet. Ehhez minden év tavaszán, a vegetáció megindulásakor minden hajtást meg kell rövidíteni. A fenyő metszése a koronát tömörebbé és sűrűbbé teszi.

Tuja

Nagyon színes, puha tűlevelű növény. A Tuja jól illeszkedik más, kontrasztos színű vagy formájú tűlevelűekkel. Az alacsony növekedésű fajták koronája lehet gömbölyded, kúpos vagy kúpos. Kompakt itt a sziklakertek lejtőin lassan nőnek, évente legfeljebb 5 cm-t nőnek. Tűi pikkelyszerűek, és a világossárgától a sötétzöldig bármilyen színűek lehetnek. A növény jól tűri az árnyékot, de jobban érzi magát a jól megvilágított helyeken. Élénk napfényben a tuja színe természetes, élénk és szemet gyönyörködtető lesz.

Ossza meg a hozzászólásokban, milyen tűlevelűek nőnek a kertjében, és hogy sok gondot okoznak-e.

Által posztolva: 29 máj 2024
Megtekintések: 80
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd