0

Milyen növényeket nem kedvelnek a legyek és a szúnyogok? Hová kell ültetni őket?

Számos virág és növény természetes rovarriasztóként vagy akár rovarirtóként is működhet, és ezt az emberiség már évszázadok óta ismeri. Szeretné távol tartani a szúnyogokat és legyeket a kertjétől? Ebben a szövegben találsz egy maréknyi konkrét tippet, hogyan teheted ezt meg!

Milyen növényeket nem kedvelnek a legyek és a szúnyogok?

Legyek és szúnyogok elriasztására szolgáló növények

Az összes repellens növény nagyjából két fő kategóriába sorolható: azok, amelyek a kertet védik a kártevőktől, és azok, amelyek az embert és lakóhelyét védik a legyektől és a vérszívóktól - szúnyogoktól, bolháktól vagy kullancsoktól. A következő cikkekben arról lesz szó, hogy mely növények nyújtanak élő falat a kártevők ellen.

Ez a szöveg az embereket védő növényekről szól. A "zöld védelmezőket" két kategóriába soroljuk, hogy az ültetés könnyebben tervezhető legyen: illóolajtermelő növények és virágok. Az illóolajtermelő növényeket gyakran kompakt módon, kis területre ültetik - az úgynevezett gyógynövénykertben. Ez azonban hiba. Ésszerűbb, ha az egész kertben szegélyként helyezzük el őket, vagy a gyógynövényeket más növényekkel együtt komponáljuk. Ugyanez vonatkozik a taszító virágokra is, amelyeknek nemcsak a virágágyásokban van a helyük, hanem ott is, ahol Ön és vendégei sok időt töltenek - a pavilonok, nyári konyhák körül, a veranda mellett, a medence mellett.

A szúnyogok és legyek elriasztására szolgáló alapvető növények

Rögtön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az itt bemutatott lista nem teljes, és csak olyan növényekre korlátozódik, amelyek könnyen termeszthetők, és repellens hatásukat a tudósok is megerősítették. Ha befejezte az olvasást - feltétlenül ossza meg véleményét a szúnyog- és légyriasztó növényekről.

Bazsalikom. A legismertebb gyógynövényes szúnyog- és légyriasztó. A növény illatával elriasztja a rovarokat, a csípés helyén jelentkező viszketést pedig a levéllel való bedörzsöléssel enyhíthetjük.

Menta és Citromfű. Ismert szúnyogriasztó növények. Válassza a hangsúlyosabb menta aromájú fajtákat.

Milyen növényeket nem kedvelnek a legyek és a szúnyogok?

Rozmaring. Termessze ezt a fűszert a ház ablakai alatt és a nyári konyhához közelebb. A rozmaring illóolajai elriasztják a szúnyogokat, amelyek elkerülték a menta barikádját.

Agastache. Erőteljes szúnyogriasztó, minden európai kert gyakori látogatója, de ritkán található meg a mi hazai kertjeinkben. Évelő növény, amely nem igényel bonyolult ápolást.

Ánizs. Hatékonyan elűzi a legyeket és a szúnyogokat, és a hasznos beporzó rovarokat is a kertbe vonzza.

Citronella. Az egyik leghatékonyabb élő szúnyogriasztó szer a világon. A növény melegigényes, és csak konténerben nő, de nyáron kitehető a verandára vagy a teraszra.

Milyen növényeket nem kedvelnek a legyek és a szúnyogok?

Kakukkfű. Évelő éteri növény és gyönyörű talajtakaró. A szúnyogok úgy félnek tőle, mint a pestistől. A hatás fokozása érdekében néhány kakukkfűhajtást összezúzhatsz a kezedben.

Édeskömény. Ha ezeket a növényeket a nyári konyha közelében ültetjük, teljesen megvédhetjük a legyektől. A szezon végén a magok betakaríthatók és fűszerként használhatók.

Pórsáfrány. Gyönyörű, lila levelű növény, a legtöbb japán étel gyakori kiegészítője, fűszeres ízt ad a salátáknak, a sushi elkészítéséhez használják. És örökre elriasztja a legyeket.

Ruta. A likőrök, saláták és desszertek méltatlanul elfeledett fűszere. A bírósági tárgyalásokat ábrázoló középkori metszeteken és festményeken mindig egy csokor ruta áll a bíró mellett. Tudják, miért? Mert erős bolha- és rovarriasztó. A legyek, a szúnyogok és még a hangyák is úgy félnek ettől a növénytől, mint a tűztől. Kellemes bónusz, hogy a rút egy szívós évelő növény, amely egyáltalán nem igényel gondozást.

Virágok legyek és szúnyogok ellen

Ezek a virágok nemcsak a szárnyas vérszívókat képesek elriasztani, hanem a kertet is díszítik, és hatékonyan eltakarják az olyan fontos, de csúnya kerti elemeket, mint például a komposztkupac.

Levendula. Csodálatos évelő növény, amely friss és szárított formában is megőrzi taszító tulajdonságait. Nyáron elriasztja a repülő rovarokat, télen pedig aromásítja a ruhákat és az ágyneműt a szekrényben, miközben a molyok ellen is harcol. A keskeny levelű levendula a mérsékelt égövben is jól terem.

Milyen növényeket nem kedvelnek a legyek és a szúnyogok?

Körömvirág. Ez a színes és nagyon könnyen termeszthető egynyári növény számos kerti kártevőt elűz, és kifejezetten szúnyogriasztó tulajdonságokkal rendelkezik.

Muskátli. A kertben és cserepes formában is évelő növény több mint 200 éve védi a vidéki házakat a legyektől. A bosszantó rovarok egyik legmegbízhatóbb élőriasztója. A virágos növények között nincs nála hatásosabb "légyirtó".

Kifejezett szúnyog- és légyriasztó hatást mutatnak az éves petúniák. Komposztkupacok és melléképületek álcázására ideális a gyantakéreg - elpusztíthatatlan, erős illatú növény, vastag, durva levelekkel és kék virágokkal - a növény minden része olyan anyagokat választ ki, amelyek taszítják a legyeket. És ön milyen repellens növényeket használ a kertjében? Ossza meg tapasztalatait a hozzászólásokban.

Által posztolva: 07 jún 2024
Megtekintések: 92
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd