0

Milyen betegségek és kártevők támadják meg a palántákat, és hogyan küzdjünk velük

Valószínűleg alig várja Ön is, hogy ősszel megláthassa zöldségesének termését. De addig is gondosan és odafigyeléssel kell előkészíteni és szaporítani a palántákat. Termesztésükkor egy kevésbé kellemes forgatókönyvre is gondolnia kell: betegségekre és kártevőkre, amelyek hatással lehetnek a termésre. Szerencsére számos olyan megoldás áll rendelkezésre, amelyek segítségével időben kiküszöbölheti azokat a betegségeket, amelyek hatással lehetnek a növényekre. És minél jobban ismeri a kártevőket, annál jobban megelőzheti az ehhez hasonló helyzeteket.

Így hát mi, a GradinaMax szakemberei készítettünk Önnek egy cikket, amelyben többet megtudhat a palánta betegségekről és azokról a kártevőkről, amelyeket el kell kerülnie.

A fő kártevők, amelyek megtámadják a palántákat

Bemutatjuk a főbb kártevőket, amelyekkel a palánta ültetésnél számolni kell, hogy ne érje kellemetlen meglepetés. Ezenkívül megmutatjuk, hogyan ismerheti fel a felmerülő problémákat, és hogyan javíthatja ki őket.

Ismeri a mondást: a jó gondoskodás elhárítja a gonosz veszélyt!

A levéltetvek, a palánták fő kártevői

Milyen betegségek és kártevők támadják meg a palántákat, és hogyan küzdjünk velük

A levéltetvek vagy növényi tetvek a legismertebb kártevők közé tartoznak. Számos növényfajt érint, beleértve a palántákat is. Könnyen felismerhetőek a levelek hátoldalán található szürkés zöld, sárgás árnyalatú vagy fekete kolóniákról. Kiszívják a növények feldolgozott nedvét, megakadályozva a további fejlődésüket. A levéltetvek által megtámadott növények levelei viszonylag rövid idő alatt megváltoztatják alakjukat, felkunkorodnak éa megsárgulnak.

A gyapjastetű a levéltetvek másik fajtája, amely különösen a dísznövényeket és az almafákat érinti.

Atkák

Milyen betegségek és kártevők támadják meg a palántákat, és hogyan küzdjünk velük

Az atkák az ízeltlábúak törzsében a pókszabásúak osztályába tartoznak és olyan elterjedtek, mint a levéltetvek. A növények meglehetősen széles spektrumát támadja meg, a gyümölcsfáktól a zöldség palántákig. A legkárosabbak a következők:

  • a közönséges vörös takácsatka;

  • a szélesatka;

  • a gubacsatka.

Ezek a növényi kártevők növényi sejtnedvekkel táplálkoznak. A levelek pergamenszerű megjelenést kölcsönöznek, megsárgulnak és lehullanak; a növények stagnálnak és nem fejlődnek tovább.

Üvegházi molytetű

Az üvegházi molytetű vagy más néven Trialeurodes vaporariorum egy másik kártevő, amely könnyen megtámadhatja a zöldség palántákat (káposzta, burgonya), de a dísznövényeket, például a rózsát vagy a kerti mályvát is.

Milyen betegségek és kártevők támadják meg a palántákat, és hogyan küzdjünk velük

Szoláriumokban, üvegházakban és zárt terekben jelennek meg, ahol meleg a hőmérséklet. A lárvák és a kifejlett rovarok felszívják a növények létfontosságú nedvét, és ragacsos enzimet választanak ki, amely tápközeggé válik a gombás fertőzés kialakulásához.

Tripszek

A rojtosszárnyúak vagy más néven tripszek a növény egyes sejtjeivel táplálkoznak, amíg ki nem száradnak és elpusztulnak. Az üvegházi molytetűhöz hasonlóan a tripszek is jól fejlődnek, ha meleg és párás a levegő. Viharok idején nagy rajokban jelennek meg, és meleg helyeken, például üvegházakban és szoláriumokban keresnek menedéket. A letargia és a lassú palánta növekedés a tripsz fertőzés következménye.

A palánták betegségei

A palánta betegségeket gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzések okozzák. A növényi rothadás, amelyet a Pythium debaryanum gomba okoz, leggyakrabban a palánták által szaporított növényekben fordul elő. A fertőzés után megjelenő tünetek szabad szemmel is láthatóak lehetnek. A fertőzött növények általában megsárgulnak, elhervadnak, vagy foltok jelennek meg a leveleken vagy a száron.

A palánták a következők miatt is megbetegedhetnek:

  • túl mélyre ültetett;

  • Túlzott vízadagolás;

  • nem megfelelő talajösszetétel;

  • túl nedves és hideg talaj.

A gombás fertőzések leküzdésére fertőtlenítse a talajt és használjon gombaölő kezeléseket.

Bakteriális fertőzések esetén a bitoxibacillinnel történő kezelés is javasolt.

Kezelések és megoldások

Tehát tudnia kell, hogy a palántákat megtámadó kártevők leküzdésére mindig használhat széles spektrumú kezeléseket. A fejlődés bármely szakaszában elpusztítják a kártevőket.

A levéltetvek és más kártevők elleni oldat alkalmazása a legjobb választás a palánták hosszú távú védelme érdekében.

Az oldat széles hatásspektrummal rendelkezik, védve mind a növényeket, mind a palántákat a következőktől:

  • levéltetvek;

  • molytetvek;

  • növényi rothadás.

Egy másik lehetőség, amely segíthet, a növényi kártevők elleni, növényi olaj alapú szerves oldat alkalmazása. Minden stádiumban megtámadja a káros rovarokat (tojás, lárvák, imágók).

Amit meg kell jegyezni:

Azt tanácsoljuk, hogy legyen éber, és vizsgálja meg a palántákat, amint kihajtanak. Szükség esetén fertőtlenítse a talajt, és gondosan figyeljen mindent, amit ültet. Ne felejtse el figyelembe venni annak a helynek a higiéniáját, ahol a palántákat elülteti. Rendszeresen fertőtleníteni kell mind a palántákat, mind a vázukat, valamint eltávolítani a növényi törmeléket az üvegházakból, szoláriumokból. Forduljon tanácsadói szolgáltatásunkhoz és lépjen kapcsolatba velünk, ha bármilyen problémája adódik.

A GradinaMax szakértői további kertészeti tanácsokkal állnak az Ön rendelkezésére.

Által posztolva: 15 feb 2023
Megtekintések: 554
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd