0

Miért ültessük az eperfát: előnyök, szépség és nagyszerű íz

A selyemfa gyönyörű leveleivel és ízletes termésével hívja fel magára a figyelmet. Tudja meg, mi ez a fa, milyen előnyei vannak, és hogyan használható a gyógyászatban és a főzésben. 

Az eperfa (fehér eperfa) Európában és Ázsiában egyaránt nő, a fa származási helyének Iránt és Afganisztánt tekintik, ahol az eperfát kultikusnak tartják.

A selyem eperfát jellegzetes ízű bogyói, kemény fája és gyógyászati tulajdonságai miatt értékelik.

Miért ültessük az eperfát

Alacsony kalóriatartalmú édességek

Az eperfa egyenetlenül érik, és két-három hét alatt szedik le. A betakarított termés több napig tárolható a hűtőszekrényben. Érett eperfa frissen fogyasztható. Nagyon édes, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú - 100 g-ban nem több mint 40 kcal. A bogyók enyhe mézes íze a benne lévő citrom- és almasavnak köszönhető, amelyek hozzájárulnak a táplálék gyors lebontásához a gyomorban, és így segítik a zsírégetést. Az aszalt bogyók csökkentik az étvágyat és az édes desszertek utáni sóvárgást.

Konzervekhez alkalmas

Az eper ideális az erős italok kedvelőinek. Különféle házi főzetek készítéséhez használják. Az érett gyümölcsöt szárítják, kompótokat, lekvárokat, befőtteket és gyümölcsleveket készítenek belőle. A fehér eperfa gyümölcsei tökéletesen kombinálhatók házi turmixokban joghurttal, tejjel és gyümölcsökkel. Figyelembe kell venni, hogy ez a növény többnyire kétszikű - a hímivarú fák nem teremnek. Ezért célszerű 2-3 fát ültetni a kertbe, vagy megegyezni a szomszédokkal.

Füstölő fa

Az eperfaágak égetéskor aromás füstöt termelnek, amely kellemes, eredeti ízt kölcsönöz az ételeknek. Füstölésre, kebab sütésére és húsok grillezésére használják. A fa felhasználható tűzhelyek és kandallók fűtésére.

Miért ültessük az eperfát

Gyógyító levél tea

Május közepén az eperfa leveleit le kell szedni és meg kell szárítani. Ezekből gyógyteákat és teákat lehet készíteni, amelyek segítenek megszabadulni a különböző betegségektől.

Az eperfa levél tea antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik. A csodaital elkészítése nagyon egyszerű:

  • Öntsünk 100 ml forró vizet egy gramm szárított levélre.

  • Főzzük 5 percig, a csészét fedővel lefedve.

A cukorbetegeknek étkezés előtt kell inniuk ilyen teát, mivel gátolja a cukorlebontó enzimeket.

A levelek erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A belőlük készített tea erősíti a szervezetet, eltávolítja a méreganyagokat és javítja a vérkeringést.

Nem igényel gondozást

A selyemfenyő a leglustább kertészek fája. Egyszerűen termeszthető, és nem igényel figyelmet. Évszázadokig egy helyen nő, és nem érintik betegségek és kártevők. A modern fajták ellenállnak a fertőzéseknek.

Az érett eperfákat nem kell trágyázni vagy öntözni - erős gyökereik mindent megkapnak, amire szükségük van. Mellesleg emiatt az eperfa mellett semmi sem nő - idővel elveszi a kerti fák és cserjék táplálékát. Csak szőlő tekinthető az eperfa kényelmes szomszédjának a kertben; az ő gyökereik is képesek több méteres távolságra kinyúlni víz és táplálék után kutatva.

Az eperfa gondozása az időszakos metszésből áll. Ha ezt nem végezzük el, a fa felfelé fog mutatni, és nehéz lesz a szüret, mivel egy kifejlett példány teteje akár 15 méter magas is lehet.

Miért ültessük az eperfát

Látványos megjelenés, pavilon dekoráció

Az eperfa nagy levelei sűrű árnyékot adnak, ami jól használható, ha a forró napokon egy pihenősarkot tervezel kialakítani.

Érdemes azonban az érési időszakban vigyázni a tetőre, különben az édes és lédús bogyók gyümölcsszőnyeggel borítják be a földet, a kerti asztalokat és székeket.

Az eperfafajtákat utcákra és parkokba ültetik.

A kerttervezők aktívan használják a piramis alakú formát szoliter és csoportos díszítésre, és a csüngő ágú, könnyező formát választják a félreeső sarkok díszítésére. A síró eperfa nagyon dekoratív, a nagy bogyókkal és a földig lógó levelekkel ellátott ágak vonzzák a figyelmet. Az eperfákból alacsony, gömb alakú koronájú fák is kialakíthatók, ha időt szánunk az öreg és fiatal ágak metszésére.

Újabban a kertekben is megjelennek a kínai eperfák, amelyek termése akár 15 cm hosszú is lehet. Rendkívül látványosak, és ugyanolyan édesek és egészségesek, mint a hagyományos gyümölcsök.

Melyik fajtát válasszuk

A selyemhernyóknak két fajtája van: fehér és fekete terméssel. A fehér termésű fajták ellenállóbbak a hideggel szemben, ezért jobban megfelelnek a mi körülményeinknek. A fekete bogyók tulajdonságai megegyeznek a fekete bogyókéval, és értékes anyagokban gazdagok.

A selyemhernyókat kora tavasszal vagy ősszel telepítik. A cserepes palántákat az egész meleg évszakban ki lehet ültetni.

A fiatal fák gyakran szenvednek a fagyoktól, ezért érdemes a facsemeték törzsét télire szalmába vagy agroszálba csomagolni. A jövőben a növényből fát, cserjét vagy akár sövényt is lehet nevelni.

A bogyók július végén érnek. A fehér bogyók nagyon édesek, míg a fekete bogyók enyhén fanyar savasságúak.

Által posztolva: 24 máj 2024
Megtekintések: 88
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd