0

Május a kertben: mit tegyünk májusban a kertben és a gyümölcsösben?

A tavasz utolsó hónapja a kertészek számára a legfoglalkoztatottabb időszak. Májusra esik a legtöbb fizikailag megterhelő feladat. Ki kell ásni az ágyásokat, rengeteg palántát kell ültetni, újra kell vetni a zöldségeket és a virágokat, és tucatnyi más sürgős feladatot kell elvégezni. Hogy mindent időben elvégezhessen, és ne maradjon le semmiről, részletes ellenőrző listát készítettünk Önnek a kerti és gyümölcsös munkákról.

Mit kell tennie májusban a bogyósgyümölcsösben?

Védje az epret az eperatka és az epergyümölcslégy ellen. Használjon biológiai készítményeket, mivel a gyümölcsök hamarosan megjelennek, és a nehéz vegyszerek sokáig megmaradnak a levelekben, a szárakban és a gyümölcsökben. Használhatja például a Fitovermet - ez nem mérgező.

A lisztharmat és a foltosság ellen olyan készítményekkel permetezheti a bokrokat, mint a Horus, a Trichodermin vagy a Fitosporin.

A málna, a ribizli és más bogyósgyümölcsű bokrok is igényelnek védőkezelést. Az ízletes gyümölcsöket nemcsak az emberek, hanem a kártevők is élvezik. Ezért járjon körbe permetezővel, és védje a bokrokat olyan készítményekkel, mint a Fitoverm, az Acarine vagy más átfogó intézkedésekkel.

A bokor alá szórja ki a Borophoskát 10 liter vízre 20 grammos dózisban. Használhatja a Magbor-t is a gyártó utasításai szerint.

mit tegyünk májusban a kertben és a gyümölcsösben?

Munkaterv a gyümölcsösben

Alkalmazzon ragadós szalagokat a gyümölcsfákon lévő hangyák és levéltetvek ellen. Ez segít megszabadulni számos kártevőproblémától. Vegyen egy darab vászonzsákot, tekerje kétszer a törzs köré, és rögzítse erősen. A zsák tetejére tegyen egy réteg polietilént, majd a műanyagra kenjen kátrányt vagy fakátrányt. Ez a védelem megakadályozza, hogy a hangyák és más földi kártevők felmásszanak.

Fedje le a törzs körül a földön lévő helyet. Használhat komposztot, tőzeget, szalmát vagy más mulcsot, amely megtartja a nedvességet, és emellett jó trágya is.

Ne felejtse el megvédeni fáit a kéregbogaraktól és más kártevőktől. Használhat erre a célra kifejlesztett speciális készítményeket, amelyek nagyon hatékonyak.

Ültessen új gyümölcsfafajtákat. A stabil és bőséges terméshozam érdekében bővítenie kell gyümölcsösét, és új, termőképes fajtákat kell ültetnie.

mit tegyünk májusban a kertben és a gyümölcsösben?

Dolgozzon a virágágyásban

Ültessen dáliákat és gladiólikat az ágyásokba. Már elég meleg van számukra.

Ültesse át a földbe az egynyári virágpalántákat.

Trágyázza meg az ágyásokban lévő évelő virágos növényeket. Használjon összetett, túlnyomórészt nitrogéntartalmú műtrágyákat.

Ossza szét a lilákat. Ezt május második felében lehet elvégezni.

Vesse a földbe az egynyári virágok magjait. Válassza azokat a fajokat, amelyek osztás nélkül is termeszthetők.

Trágyázza a gyepet. Ahhoz, hogy a gyep dús zöld színben pompázzon, tavasszal közvetlenül a fűre kell nitrogénműtrágyát szórni. Ezek feloldódnak, és a tápanyagok az esővízzel vagy az öntözés során jutnak a talajba.

Májusban úgy tűnhet, hogy a kertben és a parlagon heverő kertben véget nem érő munka vár ránk. Ezernyi feladatot kell időben elvégezni! De ne feledje, hogy magára is vigyázzon. Az ilyen intenzív munka hátfájást vagy vérnyomás-emelkedést okozhat. Ezért bánjon magával úgy, mint kedvenc növényével a kertben. Vigyázz magadra, szeress és adj magadnak egy kis pihenőt! Mert egy kertnek boldoggá kell tennie!

mit tegyünk májusban a kertben és a gyümölcsösben?

Által posztolva: 06 máj 2024
Megtekintések: 1072
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd