0

Hogyan készíti elő a palántákat? Minden, amit tudnia kell

A közvetlenül a talajba ültetésre kész palánták vásárlása meglehetősen drága lehet. Már csak ezért is sokan döntenek úgy, hogy saját termesztési és palántaelőkészítési rendszert szerveznek. Néha hátráltatja a növény növekedésének hosszú időszaka és a folyamatban járó meglehetősen megerőltető munka.

Hogyan készíti elő a palántákat?

Hogyan hozunk létre palántot?

A palánta létrehozásának folyamata meglehetősen bonyolult lehet. Nagy odafigyelést igényel, és meglehetősen megterhelő feladat, ahol nem szabad hibázni. A növények növekedését és fejlődését befolyásoló összes tényezőt figyelembe kell venni.

Milyen mélyre kell ültetik a magokat?

Az eper és a petúnia magvak nagyon kicsik, ezért a legcélszerűbb a talaj felszínére szórni, és jól bepermetezni vízzel, locsológép segítségével. Később átlátszó fóliával lehet borítani, hogy korlátozzák a talaj kiszáradását.

Hogyan készíti elő a palántákat?

Öntözés

A palánták öntözése szükséges, és ezt minden reggel meg kell tenni, hogy a talajnak legyen ideje estig felszívni a vizet. Az öntözés gyakorisága a növényfajtától függ. A káposzta és az uborka szereti a nedvességet. Gyökereik mindig enyhén nedves talajban legyenek. A paprika és a paradicsom nem szereti a tulságos öntözést. A talajnak, amelyben nőnek, ki kell száradnia az öntözések között. Jobb, ha gyakrabban öntözik, de mértékkel - győződjön meg róla, hogy a víz szobahőmérsékletű és klórmentes.

Hőmérséklet

A palántanevelés során rendkívül fontos az optimális hőmérséklet fenntartása. Néhány szabályt be kell tartani:

  1. Az elültetett magvakat tartalmazó edényeket 20-25°C-os hőmérsékleten tárolja.
  2. Amikor megjelennek a palánták, helyezze őket kevésbé hűvös helyre – ez az egyszerű eljárás serkenti a gyökérnövekedést.
  3. Körülbelül 3-4 nap elteltével emelje fel a hőmérsékletet az egyes növényfajok optimális értékére, majd az éjszaka folyamán néhány fokkal csökkentse. A cserép különböző hőmérsékletű helyekre mozgatható.

Ezeket a lépéseket követve a palánták nem fejlödnek hirtelen, hanem idővel harmonikusan, gazdagon fejlődnek és nagyon erős gyökérrendszert alkotnak.

Hogyan készíti elő a palántákat?

Fényigény

A fejlődő palántáknak megfelelő mennyiségű természetes fényre van szükségük, ami a rövid téli napokon kevés lehet. Ha a növények normálisan fejlődnek, nincs szükség további fényre. Ha halványak, gyengék és rugalmasak, további fényforrásra lesz szükség.
A fitolámpák tökéletes megoldást jelentenek – a növények igényeihez igazodó fényt bocsátanak ki. A közönséges háztartási lámpák is működhetnek, de ügyelni kell arra, hogy a forró izzók távol legyenek a növényektől. Reggelente egy ideig, este egy-két órára meg kell világítani, legalább 12-25 cm magasságban a növények fölé helyezve.

Mikor kell elvetni a palánta magjait?

A legjobb idő a magok elvetésére február közepétől márciusig tart. A pontosabb adatok meghatározásához érdemes az időt az állandó helyre történő újratelepítés várható időtartamához viszonyítva számolni. Általában amikor már nagyobb méretűek a palánták, akkor érdemes nagyobb cserépbe ültetni őket, és május 15. után lehet a földbe ültetni.

Talaj

A palántákat laza, termékeny, mérsékelt savasságú és nedves talajban lehet legjobban termeszteni. Az eper, az uborka, a káposzta és a hagyma a semleges pH-jú talajt részesíti előnyben. Nehéz ilyen típusút saját kezűleg elkészíteni, ezért a legjobb, ha kész keveréket vásárol egy szaküzletben.

Hogyan készíti elő a palántákat?

Trágyázás

Megfelelő tápanyag nélkül nehéz jó palántákat nevelni. Az első hetekben a növények elegendő tápanyaggal rendelkeznek a környezetben. De amikor kifejlődnek és 2-4 levél kezd megjelenni, a palántákat műtrágyával lehet segíteni. A műtrágyáknak tartalmazniuk kell:

  • nitrogén;
  • kálium;
  • foszfor;
  • nyomelemek.

A legkényelmesebb megoldás a kész műtrágya. Jól kiegyensúlyozottak és könnyen alkalmazhatók öntözéskor. Ráadásul otthon jobb, ha nem használunk higiénikus megoldásokat, például trágyát, amelyet szintén nehéz biztonságos mennyiségben mérni, és nem veszélyezteti a növényeket.

A palánták ültetése

A palántákat megfelelően kell kiültetni, így fokozatosan hozzá kell szoktatni a külső körülményekhez. Amint a hőmérséklet kissé megemelkedik, helyezze a növényeket az erkélyre. Először hagyja őket a szabad levegőn egy-két órán át. Növelje ezt az időkeretet minden nap. Mielőtt a palántákat a talajba ültetné, egész nap kint kell lenniük.Hamarosan véget ér a tél, és elkezdődik a termésidőszak. Az igazi kertészek mindig nagyon várják ezt az időt! Írja meg kommentben, hogy milyen vetőmagokat rendelt már az új ültetési szezonra. Mit fog először elvetni? Szánjon néhány percet a kikapcsolódásra, és tekintse meg ajánlatunkat.
Tökéletes szezont kívánunk!

Által posztolva: 02 feb 2023
Megtekintések: 426
(Szavazatok: 1, Értékelés: 5.0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd