0

Hogyan ápoljuk a hortenziát tavasszal, hogy ösztönözzük a növekedést és a virágzást?

A hortenzia gazdag virágzása senkit sem hagy hidegen. Ezek a népszerű évelők bármelyik kertet díszítik, hangulatos hangulatot kölcsönöznek neki, és mindenütt ünnepi hangulatot teremtenek. A hatás eléréséhez azonban némi türelemre van szükség. Több évbe telik, amíg a cserjék felnőnek, és képesek teljes szépségüket megmutatni. Ráadásul a növényeket tavasztól kezdve egész szezonban megfelelően ápolni kell.

Hogyan ápoljuk a hortenziát tavasszal

A téli védelem eltávolításának szabályai

A legtöbb fajta hortenziák fagyállóság jellemzi, és nem igényelnek védelmet. A kerti és a tölgylevelű hortenziák azonban érzékenyek. Szilárd takarás nélkül megfagyhatnak. Tavasszal itt az ideje, hogy feltakarjuk a növényeket, de ezt óvatosan és fokozatosan kell megtenni. Célszerű már márciusban elkezdeni a takarás időjárásfüggővé tételét. Csak akkor lehet teljesen eltávolítani, ha a hó elolvadt, és nagyobb fagyok nélküli melegebb napok érkeztek. Ez általában áprilisban történik. Ha fennáll a veszélye annak, hogy az éjszakai fagyok visszatérnek a térségbe, a cserjéket agrofóliás köpenybe kell burkolni.

Tavaszi metszés a hortenzia fajtájától függően

Sok kertész inkább ősszel végzi a metszést. A sok őszi feladat miatt azonban gyakran tavaszra halasztják ezt a felelősségteljes feladatot. A legjobb, ha a metszést a vegetációs időszak kezdete előtt, azaz áprilisban és a hortenzia trágyázása előtt végezzük el. Májusban pedig már csak a száraz hajtásokat kell óvatosan eltávolítani, amelyeket nehéz azonosítani, amíg a rügyek nem kezdenek szétterülni. A metszést a hortenzia fajtáját szem előtt tartva kell elvégezni.

  • Cserjés. A legtöbb hajtást meg kell metszeni, a vékony hajtásokat pedig teljesen el kell távolítani. A legerősebb hajtásokat hagyja meg 2-10 szárra. Minél nagyobb a cserje, annál több ágat lehet megtartani, ha 2-5 tönkkel megrövidítjük őket.

  • Bugás. Tavasszal az összes hajtást radikálisan, hosszuk egyharmadával megmetszik. Ezzel egyidejűleg minden törött, fagyott és kiszáradt ágat eltávolítunk egészségügyi okokból.

  • Kerti. Az ilyen típusú cserjék metszésekor különösen óvatosnak kell lenni. Ez az évelő gyakran csak az előző évi hajtásokon virágzik. Ha ezeket megmetszik, a virágok hiányozhatnak.

Ezért a tavaszi metszést egészségügyi célokból kell elvégezni. Néha az idős hortenziabokrokat radikális fiatalításnak vetik alá. Ebből a célból a törzsig visszavágják őket. A növény teljes megújulása néhány év múlva következik be. Az így megfiatalított cserje virágzása még bőségesebb lesz.

Hogyan ápoljuk a hortenziát tavasszal

Hortenziák tavaszi trágyázása

A megtermékenyítés témája annyira összetett, hogy érdemes nagyobb figyelmet szentelni neki. Ismerje meg a tavaszi trágyázás alapelveit.

Van néhány szabály, amelyet nem érdemes figyelmen kívül hagyni:

  • A növények első trágyázását akkor kell elvégezni, amikor a talajszint hőmérséklete már nem esik +4/+6º C alá. Ilyen körülmények között a gyökérzet képes a tápanyagok felvételére.

  • A folyékony trágyázás előtt a növényt meg kell öntözni, hogy a tápanyagok jobban felszívódjanak, és ezáltal megvédjük a gyökereket a megégéstől.

  • A szilárd műtrágyákat a talajjal együtt 4-5 cm mélyen be kell ásni, majd be kell öntözni.

  • A levelek permetezéséhez használt oldatnak fele olyan gyengének kell lennie, mint a gyökér öntözéséhez használtnak. A növényt közvetlen napfény nélkül kell permetezni, hogy a levelek ne égjenek meg.

  • A hortenzia szereti a savanyú talajokat, ezért jobb, ha kerüljük az olyan műtrágyákat, amelyek csökkentik ezt a mutatót.

  • A műtrágya elkészítésekor mindig kövesse az ajánlott adagolást.

Hogyan ápoljuk a hortenziát tavasszal

Hogyan kell helyesen trágyázni a hortenziákat?

A trágyázási séma minden hortenziafajtánál ugyanaz, és a következő:

  • Április 10-18. körül nitrogéntartalmú műtrágyákat kell kijuttatni az aktív hajtás- és levélnövekedés serkentésére.

  • A hajtások megerősítéséhez és hajlékonyabbá tételéhez a növénynek mangántartalmú készítményekre van szüksége. Oldataikat a leveleken keresztül, az első trágyázás után két héttel kezdődően és egész májusban jobban adagoljuk. Szükség esetén ebben az időszakban a talaj savanyítása is elvégezhető.

  • Május vége a legjobb időpont az átfogó trágyázásra, amely kedvezően befolyásolja a hortenzia növekedését és a fiatal hajtások kialakulását.

Tartsa meg ezt a tervet, ha nem tudja, mivel trágyázza hortenziáját májusban. Június elején még mindig alkalmazhat összetett műtrágyákat.

A felhasznált műtrágyák típusai

A hortenziák trágyázására mindenféle műtrágyát használnak:

  • ásványi anyagok,

  • organikus;

  • hagyományos receptek szerint elkészítve.

Néha a tapasztalatlan kertészek megpróbálják kiküszöbölni az ásványi műtrágyák használatát azzal, hogy megpróbálják azokat szerves trágyákkal helyettesíteni. Ez akkor lehetséges, ha jól ismeri a szerves trágyák összes tulajdonságát. Például a növény zöldtömegének növelésére szolgáló nitrogén keresésére trágya és hígtrágya használható.

Ásványi műtrágyák

A következő készítmények használhatók nitrogénforrásként:

  • Karbamid (karbamid) - 25 g 10 liter vízben 1 m² -re vetítve;

  • ammónium-nitrát - 30 g 10 liter vízben;

  • ammónium-szulfát - 35-40 g 1 m² -enként.

Az utóbbi készítményt oldat formájában vagy száraz formában, a talajba ásva lehet alkalmazni, így tovább savanyítva azt kissé. A közönséges ásványi műtrágyák használatakor mindig kövesse az adott készítményhez mellékelt utasításokat.

Szerves műtrágyák hortenziák számára

Az ásványi műtrágyák mellett a kertészek gyakran alkalmaznak szerves anyagokat is:

  • Komposztáljon tőzeg hozzáadásával a savasság növelése érdekében 1:1 arányban. 5-10 kg komposztra van szükség bokronként. A komposztot a növény törzsétől 25 cm-en belül kell a talajba ásni.

  • Biohumus. A készítményt 1:8 vagy 1:10 arányban langyos vízzel kell összekeverni, és 24 órán át hagyni feloldódni. Körülbelül 8-15 litert kell készíteni egy bokorhoz.

  • Trágya. 1:10 arányú trágyaoldatot kell készíteni, bokronként 5-10 literrel. Ezt kiegészíthetjük citromsavoldattal (10 gramm 10 liter vízhez 10 gramm).

A természetes trágyák közé tartoznak a különböző főzetek, főzetek és még az élelmiszerek is. Például egy pohár kefirt 5 liter vízben hígítva a hortenziák gyökerei alá öntenek, vagy virágzáskor a levelekre kenik.

A hortenzia nedvességkedvelő növény. Rendszeres öntözést igényel, de elpusztul, ha a bokor tövében pang a víz.

Által posztolva: 05 jún 2024
Megtekintések: 118
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd