0

Hanga a kertben: termesztéssel kapcsolatos jellemzők és finomságok

Az elegáns hanga bokrok sűrű lombozattal és finom harang alakú virágokkal díszítenek minden őszi virágágyást, stílust és kifinomultságot adva.
A faj remekül mutat a méreten aluli tűlevelűek társaságában, gondozásuk is hasonló. Az örökzöld pikkelyes levelek a hideg évszakban is megőrzik dekoratív tulajdonságaikat.
A Hanga a monotipikus nemzetség képviselője, de a változatos színű virágokkal rendelkező fajták széles választéka lehetővé teszi eredeti kompozíciók létrehozását.

Hanga a kertben: termesztéssel kapcsolatos jellemzők és finomságok
A hanga növény fő előnyei: ősszel virágzik, kerttervezésben széles körben alkalmazzák, könnyen termeszthető, jól bírja a hideget. De van néhány kötelező követelmény a mezőgazdasági technológiát illeti.

Hogyan néz ki a Hanga

A Hanga egy alacsony örökzöld cserje, mérete 15 és 60 cm között változik.

Hanga a kertben: termesztéssel kapcsolatos jellemzők és finomságok
A növény, fajtától függően, terpeszkedő kúszó bokrot képezhet vagy vékony függőleges hajtásokat fejleszthet. Apró acélszürke vagy sötétzöld pikkelyes levelei sűrűn borítják a hajtásokat. Dörzsöléskor nem bocsátanak ki semmilyen jellegzetes szagot.
A harang alakú virágok színe változatos, ezért vannak fehér, lila, halványlila, rózsaszín vagy kármin fajták. A virágok lehetnek önállóan vagy csokorban. A virágzási időszak az őszi hónapokra jellemző, de egyes korai fajták már július végén virággal örvendeztethetnek.

Hanga: ültetése és növekedése

A hanganövényekkel díszített kert egyedi dekoratív sarkának kialakításához ajánlott folyamatosan elvégezni az összes szükséges agrotechnikai intézkedést.

Először is, olyan napos területet kell választania, amely védett a talajvíz és az olvadásból származó víz által okozott árvízveszélytől. A tenyészet hajlamos a gombás fertőzésekre, A tenyészet hajlamos a gombás fertőzésekre, ha az ültetést a növények közötti ajánlott távolság figyelembevétele nélkül végzik, és ha a talajban többletvíz van. Az ültetés szempontjából helytelen választás (árnyékos, részleges árnyékolás) miatt a virágzás ritka és rövid életű lehet.

A palántákat tavasztól ősz közepéig ültetik, ügyelve arra, hogy a munka körülbelül egy hónappal az első fagy előtt fejeződjön be. Látványos kompozíciók kaphatók 9-15 palánta 1 m²-enkénti ültetésével. Egy csoport 20-30 növényből állhat. A virágzási időszakot figyelembe kell venni, hogy kertje nyár közepétől őszig festői legyen.
Hanga a kertben: termesztéssel kapcsolatos jellemzők és finomságok
Fontos! Ültetéskor a palántákat nem szabad túlzottan mélyíteni; ajánlott odafigyelni az ültetési mélységre.

A természetben a hanga várható élettartama elérheti a 25 évet. Mesterségesen létrehozott kompozíciók körülményei között ez az időszak a mezőgazdasági művelési gyakorlatok be nem tartása miatt lecsökkenhet, ezért fel kell készülni arra, hogy új példányokat ültessünk az elhullottak helyett.

Megfelelő talaj: a siker kulcsa a hanga termesztésében

Igen, igaz, hogy a hanga kerti termesztésének sikere a talaj megfelelő összetételétől függ. A növényeknek savas sűrítményre van szükségük, amelynek pH-ja 3,5 és 5,5 között van, a sikeres növekedés érdekében. Az ültetési talajnak nagy áteresztőképességűnek és mérsékelt termékenységűnek kell lennie. Általában ilyen talaj nem található a kertben, ezért a palánták ültetése előtt ajánlatos savas tőzeget, valamint tűlevelekből, tűlevelű kéregből és homokból származó komposztot hozzáadni a talajhoz.

Ha a kertben a talaj sűrű agyagból vagy nehéz agyagból áll, a kontinentális talaj felső rétegét (legfeljebb 30 cm) megfelelő aljzatra kell cserélni. A magas talajvízszintű területeken nemcsak a talaj egy részét kell kicserélni a felső rétegben, hanem egy kavicsból vagy duzzasztott agyagból készült vízelvezető párnát is el kell helyezni - egy ilyen művelet csökkenti a túlzott nedvességet.

Javasoljuk, hogy az előkészített talajba mikorrhizát (gyökérkapcsoltság) adjunk, mivel jótékony hatással van a növények gyökérrendszerének állapotára és növeli a nedvszívó felületet. A mikorrhiza használata csökkenti a megbetegedések kockázatát az elültetett palántákban, és növeli a hanga ellenálló képességét a kedvezőtlen körülményekkel szemben.

A palántákat kiültetés után öntözik, a növények közötti felületet tűlevelű tűvel vagy fenyőkéreggel mulcsozzák. A Hanga sekély gyökérrendszert képez, amely elégtelen öntözés mellett gyorsan kiszárad. A túlzott szárítás forró nyáron különösen veszélyes, de a talajtakarás a növények alatt segít megtartani a nedvességet. A fenyőtű, mint talajtakaró a kerti aljzat savanyítására is szolgál.

A Hanga gondozása

A hanga gondozása nem megterhelő feladat, de szükséges a növény termesztésének mezőgazdasági technológiájának ismerete.

  • Locsolás. A növény ajánlott öntözési gyakoriságát különösen meleg nyáron kell betartani. Már az öntözés egyszeri elhagyása is nagymértékben károsíthatja a talajfelszínhez közeli növények gyökérrendszerét. A bokrokat szükség szerint öntözik, de kívánatos, hogy elkerüljék a víz fröccsenését a növény koronájára. Az öntözést célszerű reggel elvégezni.
  • Megtermékenyítés. A hanga műtrágyázásához, csak a termelők által kifejezetten a savas talajt igénylő fajok számára készített, műtrágyákat használnak. Tápanyagtartalmukat tekintve teljesen kiegyensúlyozottak, így kizárják a gyökérrendszer megégésének veszélyét a kijuttatás során. A tűlevelűek és az örökzöld rododendronok számára kész műtrágyák alkalmasak a hanga trágyázására. A trágyázást tavasztól nyár közepéig végzik. Jobb, ha hosszú hatástartamú szemcsés műtrágyákat választunk, amelyeket tavasszal alkalmazunk.
  • Vágás. A Hanga bokrokat kora tavasszal vágják le, mielőtt a nedv folyni kezdene. A művelet során a száraz virágzatot eltávolítják. A metszés elősegíti a bokor harmonikus alakjának kialakítását, és növeli a virágzás intenzitását.

Megfelelő társak a hanga számára

A Hanga alkalmas csoportos telepítésekre, azzal a feltétellel, hogy figyelembe kell venni a növények magasságát, a legkisebbeket a kompozíciók előterébe kell helyezni. A környéken fontos kiválasztani azokat a növényeket, amelyek savas talajt igényelnek. A hanga mellett nagyon jól terem a boróka, a fenyő, a lucfenyő és a rododendron.

A hanga mellett számos gyógynövényt is lehet termeszteni, olyan hagymás fajok mellett, mint a látványos botanikai tulipánok. A talajtakaróként használt sziklanövények nemcsak a hanga eleganciáját erősítik, hanem segítenek megtartani a nedvességet is a talajban.
Hanga a kertben: termesztéssel kapcsolatos jellemzők és finomságok

Által posztolva: 01 dec 2022
Megtekintések: 258
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd