Ez a sütemény már régóta nagyon népszerű a világ különböző országaiban.
Az ízletes omlós tészta, a lédús, érett eper és a finom túró kombinációjával senki sem marad közömbös.
Az elkészítéshez egy 24-26 cm átmérőjű sütőformát kell venni.
Torta eperrel és túróval
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g puha vaj
- 0,5 csésze cukor
- ¼ teáskanál só
- 1 evőkanál hideg víz
A tészta elkészítése:
Vágjuk bele a (puha) vajat, de ne olvasszuk fel. Ezután keverjük össze a vajat a kristálycukorral, adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd keverjük morzsásra. Adjunk hozzá hideg vizet (szükség esetén egy evőkanálnál több vizet is adhatunk hozzá), és formáljunk a tésztából egynemű csomót.
A kész tésztát tegyük a formába, óvatosan terítsük szét az alján és az oldalán. Ne felejtse el a tésztát erősen a helyére nyomkodni. Ha a tészta egyenletesen eloszlott, tegyük a fagyasztóba 10-15 percre.
Ha kihűlt, vegyük ki a tésztát, és villával több helyen szúrjuk meg. Tegyük a 180˚C-ra előmelegített sütőbe fél órára. Ez idő alatt a sütemény szép aranyszínű lesz. Ha a tészta sütés közben emelkedni kezd, akkor egy kanállal nyomkodjuk a formába. Miután megsült, vegyük ki a kész, megbarnult süteményt, és hűtsük ki anélkül, hogy kivennénk a formából.
Töltelék:
- 250 g túró (0-5%-os zsírtartalmú túró).
- ¼ csésze kristálycukor
- 800 g eper (az epret egészben is hagyhatjuk, ha kicsi).
- egy egész evőkanál szárított eperzselé
- ¼ csésze víz
Itt az ideje, hogy elkészítsük a túrótölteléket.
Először a túrót a kristálycukorral keverjük sima masszává, hogy ne legyenek csomók a túróban, és kenjük a tortára. Az epret mossuk meg, és vágjuk félbe - ha kicsi az eper, egészben is hagyhatjuk. Rendezzük el a gyümölcsöket a túrón kör alakban, a külső peremtől kezdve.
Vegyünk egy külön edényt, és hígítsuk fel benne a száraz eperzselét egy kevés vízzel. Tegyük kis lángra, és majdnem forraljuk fel. Ezután hűtsük le, a zselének be kell sűrűsödnie. Szilikonos konyhai ecsettel kenjük szét az eperzselét minden egyes bogyón.
Tegyük a süteményt 1-6 órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vegye ki a tortát a formából.
Jó étvágyat!