0

Epres házi pite: a nyár íze minden harapásban

Ez a sütemény már régóta nagyon népszerű a világ különböző országaiban.

Az ízletes omlós tészta, a lédús, érett eper és a finom túró kombinációjával senki sem marad közömbös.

Az elkészítéshez egy 24-26 cm átmérőjű sütőformát kell venni.

Epres házi pite

Torta eperrel és túróval

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g puha vaj
  • 0,5 csésze cukor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 evőkanál hideg víz

A tészta elkészítése:

Vágjuk bele a (puha) vajat, de ne olvasszuk fel. Ezután keverjük össze a vajat a kristálycukorral, adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd keverjük morzsásra. Adjunk hozzá hideg vizet (szükség esetén egy evőkanálnál több vizet is adhatunk hozzá), és formáljunk a tésztából egynemű csomót.

A kész tésztát tegyük a formába, óvatosan terítsük szét az alján és az oldalán. Ne felejtse el a tésztát erősen a helyére nyomkodni. Ha a tészta egyenletesen eloszlott, tegyük a fagyasztóba 10-15 percre.

Ha kihűlt, vegyük ki a tésztát, és villával több helyen szúrjuk meg. Tegyük a 180˚C-ra előmelegített sütőbe fél órára. Ez idő alatt a sütemény szép aranyszínű lesz. Ha a tészta sütés közben emelkedni kezd, akkor egy kanállal nyomkodjuk a formába. Miután megsült, vegyük ki a kész, megbarnult süteményt, és hűtsük ki anélkül, hogy kivennénk a formából.

Epres házi pite

Töltelék:

  • 250 g túró (0-5%-os zsírtartalmú túró).
  • ¼ csésze kristálycukor
  • 800 g eper (az epret egészben is hagyhatjuk, ha kicsi).
  • egy egész evőkanál szárított eperzselé
  • ¼ csésze víz

Itt az ideje, hogy elkészítsük a túrótölteléket.

Először a túrót a kristálycukorral keverjük sima masszává, hogy ne legyenek csomók a túróban, és kenjük a tortára. Az epret mossuk meg, és vágjuk félbe - ha kicsi az eper, egészben is hagyhatjuk. Rendezzük el a gyümölcsöket a túrón kör alakban, a külső peremtől kezdve.

Vegyünk egy külön edényt, és hígítsuk fel benne a száraz eperzselét egy kevés vízzel. Tegyük kis lángra, és majdnem forraljuk fel. Ezután hűtsük le, a zselének be kell sűrűsödnie. Szilikonos konyhai ecsettel kenjük szét az eperzselét minden egyes bogyón.

Tegyük a süteményt 1-6 órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vegye ki a tortát a formából.

Jó étvágyat!

Által posztolva: 20 máj 2024
Megtekintések: 1176
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd