0

Csodálatos levendula: ültetési és gondozási titkok

Levendula - aromás, szárazságtűrő évelő növény. Egész nyáron virágágyásokat díszít, gyönyörű virágzatot hoz, és fűszerként használják a konyhában és a háztartásban. Mit fontos tudni a levendula termesztéséről? Hazánkban az angóra (keskeny levelű, gyógynövény) levendula gond nélkül termeszthető. A nemesítők erőfeszítéseinek köszönhetően olyan fajták jelentek meg, amelyek ellenállóbbak a kemény téllel szemben. Ezért ez a déli növény fokozatosan elveszíti szeszélyes, hőigényes és nagyon zsenge hírnevét. Nyugodtan vásároljon dugványokat, és ne féljen a kudarctól a levendulával kapcsolatban - ültetése és földbe való gondozása minimális tapasztalatot és tudást igényel. Mindössze annyit kell tennie, hogy megfelelően választja ki a helyét, és télire menedéket biztosít a növénynek. Részletesen elmondjuk, hogyan kell mindezt megtenni!

Csodálatos levendula: ültetési és gondozási titkok

Levendula - ültetés és gondozás a földben

Nagyon fontos, hogy a palántát a megfelelő helyre ültessük. A növény szereti a napot, és jól érzi magát még a tűző napsugarakban is. Olyan árnyékmentes területet válasszon, ahol nem önt el a víz.

Mikor ültessünk levendulát?

Levendula palántákat lehet ültetni:

  • Tavasszal, amikor a talajfagyok megszűnnek, a talaj felső rétege kissé kiszárad és felmelegszik.

  • Ősszel, hogy az ültetés körülbelül két hónappal a hideg időjárás kezdete előtt befejeződjön. A hozzávetőleges időpontok szeptembertől október elejéig terjednek.

Ha a növényt edényben szállítják, egyszerűen vegye ki a cserépből, és óvatosan nyújtsa ki a kibontott gyökereket, ügyelve arra, hogy ne rázza fel a talajt. Célszerű az ültetés előtti napon növekedést serkentő vagy gyökereztető szert használni - a készítmény növeli a növény ellenálló képességét, és enyhíti az átültetés hatásait.

Csodálatos levendula: ültetési és gondozási titkok

Hogyan ültessünk levendulát?

Az ültetés előtti napon tegye a palántát másfél órára vízbe. Így könnyen eltávolíthatja a földdarabot a cserépből anélkül, hogy kockáztatná a gyökérzet sérülését.

Ez fontos! Az ültetőgödröt mélyen, de nem túl szélesre készítsük el - körülbelül 30 × 40 cm. Az ültetési minta a fajtától függ. A dekoratív levendula esetében a bokrok közötti távolság legalább 30 cm, a magas fajtáknál több, akár 120 cm is lehet.

A borításhoz föld és homok 3:1 arányú keverékét használják. A keverékhez komplex ásványi trágyát adnak. Ez lehet például műtrágyája növények  virágzó .

Ültetési technika:

  1. Áztassa a palántát vízben.

  2. Óvatosan helyezze az eltávolított palántát a lyukba.

  3. Fedje be a gyökereket az előkészített talaj és homok keverékével - a nyaknak a talaj szintjén kell lennie.

  4. Tömörítse a talajt és öntözze bőségesen.

  5. A gyökereztető oldatot, amelyben a dugványokat áztatták, szintén a lyukba kell önteni.

A növények egy ideje már teljes sötétségben utaztak. Hirtelen erős fényben találják magukat, ami komoly stresszt okoz számukra. Ezért az újonnan ültetett bokrokat egy ideig árnyékolni kell, pl. agrotextilből vagy árnyékoló hálóból készült takarással. Egy hét múlva az anyagot el lehet távolítani.

Csodálatos levendula: ültetési és gondozási titkok

Hogyan termesztik a levendulát?

Évente egyszer, kora tavasszal ajánlatos szerves trágyát, például komposztot kijuttatni. Ezenkívül alacsony nitrogéntartalmú ásványi műtrágyák is használhatók, amelyeket a vegetációs időszak elején mérsékelten kijuttatva a gyökérfejlődés és a növénynövekedés elősegítése érdekében. A levendula jó kondíciójának megőrzése érdekében fontos a talaj rendszeres vizsgálata és a trágyázás kiigazítása a növény igényeinek megfelelően.

A nitrogéntrágyák ugyanolyan fontosak, de ne feledjük: ezeket csak a növekedés kezdetén kell kijuttatni; a nyár második felében célszerű abbahagyni a kijuttatásukat. Hogy miért? A nitrogén hatására a növekedési időszak meghosszabbodik, ami azt jelenti, hogy a növénynek nem lesz ideje felkészülni a télre.

A növények öntözésére csak nagyon száraz időben van szükség. Esős nyáron az öntözésre nem lesz szükség. A levendula nem szereti a gyomokat. Tartsa tisztán a bokor körüli talajt. A növény szereti a nagyon erős metszést.

A weboldal kialakítása

A levendulabokrokat évente meg kell metszeni, különben elveszítik alakjukat, az ágak csupaszok lesznek, és a bokor közepe csúnya lesz. A hajtásokat metszőollóval vagy bokorvágó ollóval 15-20 cm magasságban vágjuk le, és félgömb alakot kapnak.

A metszés időzítése a levendulatermesztés céljától függ. Ha a hajtásokat nyáron, teljes virágzáskor metszi meg, a tulajdonosnak értékes csokoranyagot kap otthonába. A levendula virágzáskor halmozódik fel a legnagyobb mennyiségű illóolaj, és nagyon erősen illatossá válik. A növény illata elriasztja a molyokat, ezért a hajtásokat szét lehet teríteni a szekrényekben. Egy csokor szárított levendula a párnája alatt biztosítja a nyugodt éjszakai alvást.

Ha a növény a telek dísznövénye lesz, a metszést kora őszre halasztjuk. A zord éghajlatú régiókban jobb, ha tavaszig nem mozgatjuk a levendulát, mivel egyes hajtások télen megfagyhatnak.

A törzs peremét télire szalmával takarják le. A melegebb régiókban a meleget igénylő fajták a szabadban is termeszthetők, mint pl. Victory. Ez egy igazi francia levendula - hihetetlenül illatos, hatalmas erős bokrokkal. A mérsékelt égövben a bokrokat télire meg kell metszeni, és tűlevelű gallyakat kell ráfektetni. A lehullott levelek nem használhatók szigetelésként - a növények átáznak és elrohadnak alatta. Az ország hidegebb területein a legjobb, ha ezeket a növényeket fenyőgallyakkal takarjuk le a hó megtartása érdekében. Ezekben a régiókban a legkeményebb fajtákat termesztik: Rosea, Alba, Hidcote Blue. Ossza meg a hozzászólásokban, hogyan sikerül a levendula termesztése. Esetleg vannak fotói a parcellájáról? Ossza meg a tapasztalatokat és a szépséget!

Által posztolva: 20 jún 2024
Megtekintések: 106
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    Érdekelheti még
    Legnépszerűbbek
    • Csökkenő árak
    • Növekvő árak
    • Legnépszerűbbek
    • Legújabbak
    • Név
    Minden kategória
    • Minden kategória
    • Alpesi növények magok
    • Díszcserjék
    • Dísznövények
    • Magvak - Új 2024
    • Magvak ávelő virág
    • Magvak virág
    • Magvak zöldség
    • Újdonságok 2024
    Akció
    Újdonságok
    Levendula Phenomenal PBR, C2 kép 1
    0 Kommentek
    Levendula Phenomenal PBR, C2
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    4 190 Ft 8 590 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 4 190 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Újdonságok
    Levendula Hidcote, C2 kép 2
    0 Kommentek
    Levendula Hidcote, C2
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    3 790 Ft 7 890 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 3 790 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Újdonságok
    Levendula kép 3
    0 Kommentek
    Levendula
    Csomagonkénti mennyiség: 0.2 g
    590 Ft 980 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 590 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Levendula kép 4
    0 Kommentek
    Levendula
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    710 Ft 1 000 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 1 000 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Levendula örökzöld kép 5
    0 Kommentek
    Levendula örökzöld
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    900 Ft 1 260 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 1 260 Ft

    Kosárhoz adás
    Akció
    Levendula Dwarf Blue, P9 kép 6
    0 Kommentek
    Levendula Dwarf Blue, P9
    Csomagonkénti mennyiség: 1 db
    1 890 Ft 3 790 Ft

    Legalacsonyabb ár 30 nap alatt:* 3 790 Ft

    Kosárhoz adás
    mc visa dpd