0

10 tipp a kezdő kertészeknek

A kertészkedés csodálatos és természetes tevékenység az ember számára. Olvashatsz róla a Bibliában, vagy kipróbálhatod saját tapasztalatod alapján. Létrehozhatsz egy gyönyörű, virágokkal teli kertet, vagy fogadhatsz a növénytermesztésre, saját magadat és szeretteidet ellátva saját, organikusan termesztett zöldségekkel, gyümölcsökkel és bogyós gyümölcsökkel.

Ahhoz azonban, hogy élvezni tudd a termést, szükség van némi tudásra és készségre. Ebben a cikkben olyan tippeket osztunk meg, amelyek segítenek a kerti kalandok elkezdésében és a siker gyorsabb elérésében. Nem számít, mivel szeretne először foglalkozni: gyümölcsfák, díszcserjék vagy évelők termesztésével. Ezek a tippek univerzálisak és minden esetben jól működnek.

10 tipp a kezdő kertészeknek

Ismerje meg a kertészkedés alapjait

A kertészetben, mint minden területen, az elméletet is ismernie kell, mielőtt a gyakorlatba kezdene. Ez magában foglalja az olyan fogalmak megértését, mint a talaj, a trágyázás, az öntözés, a metszés és a kártevők elleni védekezés. Számos könyv, cikk, sőt online forrás is rendelkezésre áll, ahol megtalálhatja a szükséges információkat.

Tipp: Sétáljon végig más kerteken, válassza ki a legszebbet, és beszélgessen a tulajdonosával. A tapasztalt kertészek és kisparcellatulajdonosok gyakran szívesen osztanak meg gyakorlati tanácsokat a kezdőkkel.

10 tipp a kezdő kertészeknek

Válassza ki a megfelelő helyet a kertjének

A kert megfelelő helyének kiválasztása kulcsfontosságú. A parcellának jó fényviszonyokkal kell rendelkeznie, védettnek kell lennie a széltől és jó vízelvezetésű talajjal. A vízhez való hozzáférést és a kert kényelmes megközelíthetőségét is figyelembe kell venni. Ne válasszon völgyben fekvő parcellát, még akkor sem, ha az olcsóbb, és úgy gondolja, hogy védett a széltől. A hideg levegő és a nedvesség ott megmarad, ami jelentősen károsítja a kertet.

Tipp: Fontolja meg egy automata öntözőrendszer telepítését még az ültetés megkezdése előtt - ez hatalmas idő- és erőforrás-megtakarítást jelent.

Ismerje a talaját

A talaj az egészséges növények alapja. Feltétlenül vizsgálja meg a talaj összetételét és savasságát. Ebből megtudhatja, hogy milyen ásványi anyagokat és műtrágyákat kell először a kertjébe juttatnia. A talaj kémiai paramétereinek meghatározására szolgáló detektorok minden kertészeti boltban kaphatók. Használjon szerves anyagokat, például komposztot vagy trágyát. Ez segít javítani a talaj szerkezetét, és biztosítja a növények számára a szükséges tápanyagot.

Tipp: Mindenképpen vetjen takarónövényeket. A szövetes növények képesek a levegőből nitrogént megkötni, így az más növények számára is elérhetővé válik. A mustár és a repce antimikrobiális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a talaj kórokozói ellen.

Válassza ki a megfelelő növényeket

A kertjébe szánt növények kiválasztásakor vegye figyelembe a régió éghajlati viszonyait és a parcella méretét. Figyeljen a növények kompatibilitására és gondozási igényeire is. Ne ültessen túl sok növényt egy kis telekre, mert ez a vízért és a tápanyagokért való versengéshez vezethet.

Tipp: Mindig kérdezze meg a faiskolai eladót a megvásárolni kívánt növények fagyzónájáról. Az első kertészek csalódásának egyik fő oka, hogy az évelők nem élik túl a telet. Ne kövesse el ezt a hibát.

Gondoskodjon megfelelően a növényekről

A növényeknek rendszeres öntözésre, trágyázásra és metszésre van szükségük. Az öntözésnek elegendőnek kell lennie, a túlzás káros lehet. A növények trágyázását igényeiknek megfelelően kell elvégezni, szerves vagy ásványi trágyával. A metszés segít a növények alakjának kialakításában, a beteg vagy sérült ágak eltávolításában és az új hajtások növekedésének serkentésében.

Tipp: Nyomtassa ki és akassza ki a falra a szerszámos kamrában vagy a verandán a kertben lévő növények gondozásának egyszerű szabályait - ezek mindig megtalálhatóak a vásárláskor kapott füzetben, vagy megtalálhatók az interneten. Csak kövesse az utasításokat. Az eredmény nemcsak az Ön, hanem a szomszédai számára is meglepő lesz.

10 tipp a kezdő kertészeknek

Növényvédelem a kártevők és betegségek ellen

A "zöld" kertészkedés, ahol nem használnak növényvédő szereket, szép kezdeményezés. A kártevők és betegségek komoly károkat okozhatnak a kertjében. Ha nem akar vegyszereket használni, használjon természetes módszereket a leküzdésükre. Rendszeresen ellenőrizze növényeit a betegségek vagy kártevők jelei miatt, és probléma esetén azonnal intézkedjen.

Tipp: Mindenképpen ültessen természetes "védekező növényeket" a kertjébe, például bársonyt vagy naspolyát. Egyszerűen vetesse őket oda, ahol van hely - ágyások közepére vagy szélére, kerti utak mentén, fák és bokrok alá. Ezt minden évben tegye meg.

Fedje be a talajt

A talaj lefedése segít megtartani a nedvességet, gátolja a gyomok növekedését, és védi a növények gyökereit a túlmelegedéstől és a hidegtől. Mulcsként szerves anyagok, például szalma, széna, fakéreg vagy komposzt használható. Ne dobja el a fűnyíróból származó füvet - ez is kiváló és ingyenes talajtakaró az ágyások és növények számára.

Tipp: Vásároljon fű- és ágaprítót - a kertben minden évszakban lesz olyan anyag, amelyet felapríthat és ágyások talajtakarójaként használhat.

Legyen türelmes és figyelmes

A kertészkedés türelmet és figyelmet igényel. Ne várjon azonnali eredményeket, és ne csüggedjen, ha valami rosszul megy. Figyelje meg dísznövényeit, vegye észre növekedésüket és fejlődésüket, szükség esetén változtasson a gondozáson.

Tipp: Minden évben, vagy még jobb, ha évente kétszer végzi el az összes fa és díszcserje metszését, vagy bízzon meg egy szakembert ezzel. Keresse meg a legközelebbi kertészeti növénykertészetet vagy kertészeti központot - bármikor megbeszélheti, hogy felfogad egy munkatársat vagy képzést kap a megfelelő metszéshez.

10 tipp a kezdő kertészeknek

Ne féljen kísérletezni

A kertészkedés egy kreatív folyamat, amely lehetővé teszi, hogy kísérletezzen különböző növényekkel és ápolási módszerekkel. Ne féljen új fajtákat kipróbálni, különböző növényfajokat kombinálni és különböző termesztési technikákat alkalmazni. A kísérletezés segít megtalálni azt, ami a legjobban illik a kertjéhez és az éghajlati viszonyokhoz.

Tipp: Ültessen kertjébe nagy levelű és rózsaszín virágú hortenziafajtákat. Először is, gyönyörűen fognak kinézni. Másodszor, ha speciális hortenzia színváltó műtrágyát használ, amely bármelyik kertészeti boltban kapható, akkor a virágzatot minden évszakban a kék, a lila és a kék minden árnyalatára "átfestheti" anélkül, hogy a cserje károsodna.

Élvezze a folyamatot

A kertészkedésnek szórakoztatónak kell lennie. Élvezze a növénytermesztés folyamatát, figyelje a növények növekedését, és figyelje meg munkája eredményét. Ne csüggedjen, ha valami nem sikerül - talán csak "nem a maga" növénye. A kertészkedés nem csak arra ad lehetőséget, hogy saját zöldséget és gyümölcsöt termesszen, hanem arra is, hogy a természetben pihenjen és kikapcsolódjon.

Tipp: Már a kert tervezési szakaszában különítsen el helyet egy pihenőhelynek, ahol fedett tűzrakóhelyet alakíthat ki. Vásároljon sok napelemes lámpát és fényfüzért, és helyezze el őket az egész kertben. Az ott töltött esték csodálatosak és felejthetetlenek lesznek!

Által posztolva: 10 máj 2024
Megtekintések: 1208
(Szavazatok: 1, Értékelés: 3.0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd