0

Virágok egy pillangó lepte kertbe

Pillangók számára ellenállhatatlan virágok válogatása, hogy Önnek is nyüzsgő kertje legyen.

Ahhoz, hogy a lepkék ellenállhatatlannak találják őket, a virágágyásoknak bővelkedniük kell édes és kellemes illatú mézelő fajtákban. Csak így lesz igazán életteli a kertje. A virágról virágra röpködő pillangók látványa csodálatos!

Virágok egy pillangó lepte kertbe

Hogyan látják a pillangók kertünket?

A pillangók élénkebben és színesebben látják a világot, mint mi. Látásuk nagyon érzékeny a tárgyak színeire, formáira és mozgására (például amikor virágszirmokat hullámzik a szél). A pillangók általában mozaikként érzékelik a képeket, amelyek több darab hatszögletű rejtvényből állnak. Éjszaka nagyon jó látásuk van, ami lehetővé teszi számukra, hogy ugyanolyan intenzíven érzékeljék a színeket, mint nappal.

A pillangók szívesen látogatják az élénk színű növényeket: sárga, piros, narancs, lila és bordó. Az ultraibolya spektrumban bizonyos hullámokat különböztetnek meg a szirmokon, amelyek az emberi szem számára láthatatlanok, és a nektárforrás felé mutatnak.

Virágok egy pillangó lepte kertbe

Milyen növényeket kedvelnek a pillangók?

A pillangók szeretik az egyszerű, fényközpontú, csésze alakú virágokat. Nem szeretik a dupla szirmú virágokat, mert kevesebb nektárt tartalmaznak és nehezebben hozzáférhetőek. De a lepkének nem csak az a célja, hogy élvezze a nektárt, hanem az is, hogy biztonságos helyre rakja le a tojásait.

Sajnos a szépség áldozatot követel: készüljön fel arra, hogy mielőtt gyönyörű pillangókká válnak, a hernyók a virágágyások lombjaival táplálkoznak. Lehetőleg ne vonzzák a fehér pillangókat a kertbe, mert megeszik a káposztát és károsítják a termést. Hernyóikat rovarölő szerekkel kell kezelni.

Virágok egy pillangó lepte kertbe

Virágok, amelyek vonzzák a pillangókat – Top 10 évelő növény

Nyáriorgona – legfeljebb 2 méter magas cserje, illatos ibolya-lila virágzattal, édes méz aromát áraszt. Augusztustól novemberig virágzik.

Kopasz őszirózsa (Symphyotrichum novi-belgii) – sok szirmával vonzza a pillangókat, amelyek nyár végétől szeptemberig láthatóak. Kisebb társai viszik tovább a stafétabotot, szeptembertől késő őszig élénkítik a kertet.

Közönséges selyemkóró(Asclepias syriaca) – szerény növény, legfeljebb 1,5 méter magas, narancssárga vagy lila esernyőszerű virágokkal. A számos csőszerű virág csodálatos vanília vagy csokoládé illatot áraszt. A lepkék imádják ezeket a fajtákat, és szüntelenül táncolnak a cserjék felett, lélegzetelállító szépséget produkálva. Sajnos virágzása rövid ideig tart - egy hónap, nyár közepén.

Napfényvirág (Helenium autumnale) – lágyszárú növény sárga, piros és narancssárga százszorszépszerű virágokkal. Édes nektárban gazdag, nyár közepétől késő őszig gyönyörködteti a pillangókat.

Vaníliavirág (Heliotropium) – elbűvölő növény lila, pajzs alakú, legfeljebb 12 cm átmérőjű virágzattal, amelyek a napnak megfelelően forognak. Az édes, vaníliás illat nagyon vonzó a pillangók számára. Június végétől a hideg kezdetéig illatozik.

Levendula – mediterrán félcserje magas kék, lila vagy lila virágzattal. Nemcsak a virágok illatosak, hanem a levelek is. A lepkék júniustól októberig nem hagyják figyelmen kívül a levendulát.

Díszcsorba (Liatris spicata) – lágyszárú növény nagy, fehér, lila és rózsaszín virágzattal. A tüskés buga nyár közepén virágzik, 30-40 napig táplálja a pillangókat nektárral.

Sédkender (Eupatorium) – 35-40 napig virágzik, nyár végén. A kis virágkosarak buja virágzatban vannak. Vannak rózsaszín-lila vagy fehér árnyalatú fajták is.

Kasvirág (Echinacea purpurea) - az őszirózsafélék családjához tartozik. Augusztus elején virágzik, úgy néz ki, mint a színes százszorszép rózsaszín, fehér, lila, cseresznye árnyalataiban. Októberig megőrzi friss megjelenését.

Aranyvessző (Solidago) - lágyszárú növény bolyhos szárú, élénksárga, hengeres virágokba gyűjtve. Májustól szeptemberig virágzik, nagylelkűen megosztja a virágport és a nektárt a pillangókkal.

Egynyári növények, amelyek vonzzák a pillangókat

  • Bojtocska (Ageratum) – alacsony szegélyek és virágszőnyegek készítésére szolgál. A pelyhes, nektárral teli gömbszerű virágzatokat júliustól késő őszig a pillangók népesítik be
  • Kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) – „mexikói kamillaként” ismert faj. A bájos fehér, rózsaszín, piros vagy kárminvirágok június közepétől szeptember végéig biztosítják a pillangók nektárját.
  • Rézvirág (Zinnia) – különleges növény, elbűvölő narancssárga, sárga vagy piros virágokkal. Nyár közepétől virágzik, amíg a hőmérséklet jelentősen nem csökken.

További egynyári növények közé tartozik a borzas kúpvirág, a körömvirág, a zsálya, az oregánó, az árvácska, a tátika és az ibolya, mindezek élvezik a pillangók figyelmét.

Által posztolva: 07 ápr 2023
Megtekintések: 581
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd