0

Magaságyások - előnyök és hátrányok

Magaságyások - a kertészet modern megközelítése

A kertészkedést egy sor unalmas munkával társítjuk. A növények figyelmet igényelnek. Ezért gondolja Ön is azt, hogy keményen kell dolgoznia, görbített háttal. De ez már nem így van! Ma már vannak magaságyások, amelyek sokkal kényelmesebbé tehetik a tevékenységeket.

A magaságyásokat Finnországban találták fel, ahol a nyarak csapadékosak, a hosszú tavasz pedig lassú hóolvadással késlelteti a zöldségek szabadföldbe való vetésének agronómiai adatait. Az az ötlet, hogy az ágyásokat a talaj felszíne fölé emeljék, sok problémát megoldott a finn kertészek számára. De kiderült, hogy a magaságyások kényelmesebbek, mint a hagyományosak, nem csak Finnországban érnek el magasabb és jobb hozamot. Magaságyást Ön is készíthet, különösebb ismeretek nélkül, kora tavasszal, másfél hónappal a palánták kiültetése és a vetőmagok szabadföldbe való vetése előtt.

Magaságyások - előnyök és hátrányok

A magaságyások optimális helyének és méretének meghatározása

Mivel a magaságyás elkészítése után hosszú évekig használható, nagyon körültekintően kell kiválasztani a helyet, ahová el lesz helyezve. Emellett az is fontos, hogy hogyan helyezik el. A növényeket egyenletesen kell megvilágítania a napnak; ehhez vegye figyelembe a sarkalatos pontokat:

  • sík területeken - délről északra;
  • a lejtőkön - a lejtő fölött.

A magaságyások hossza teljes mértékben Önön múlik. Az optimális szélesség 60-80 cm. Egy ekkora területen szabadon nevelhet bármilyen növényt. Az ágyások közötti átjáró szélességének lehetővé kell tennie a kényelmes mozgást, gondolva a kerti talicskára is. Az átjáró minimális szélessége 50 cm. Ha az utak csempézettek, kaviccsal vagy geotextíliával vannak borítva, akkor nedves időben is át lehet sétálni a kertben.

Az oldalak magassága a tulajdonos kívánságaitól függnek. Általában az oldalakat 20 cm-rel a talaj fölé emelik. Ha 30-40 cm magaságyást készítünk, akkor egy magasabb széken kényelmesen ülve is gondozhatóak a növények, például az eper. Nem ajánlott 50 cm-nél magasabb ágyásokat készíteni - ez a munka sok időt, pénzt és vízcsövek talajba szerelését igényli.

Magaságyások - előnyök és hátrányok

Hogyan készítsünk magaságyást

A szerkezetek tartósságát és a növények jó növekedését biztosító egyik feltétel az oldalak tökéletes összeillesztése, hogy öntözés közben ne szivárogjon ki a víz. Ezért a csempe nem praktikus. A fát a szél és a nap, valamint a növényi gyökerek és a rovarok is befolyásolják. A fából készült magaságyások 5 évente javítást és oldalcserét igényelnek. Ha ez nem okoz Önnek problémát, választhat egy ilyen lehetőséget is - legalábbis a kísérlet kedvéért.

A legtartósabb anyagok közé tartozik az alumínium, a horganyzott lemez és az ellenálló műanyag vagy kompozit. A gyártók számos előre gyártott lehetőséget kínálnak ezekből az anyagokból. Ha van szabad helye és van készlete használt téglából, a magaságyás oldalai téglából készülhetnek, cementtel és könnyű megerősítéssel. Ezek az ágyások nagyon elegánsak.

Az oldalakat legalább 15 cm mélységig a talajba kell temetni - ez megvédi a magaságyásokat a rizómákkal szaporodó gyomok inváziójától. A kerítést könnyebb lesz felszerelni, ha először kiássa a földet. E munka során el kell távolítani a rizómákat és a köveket, és műtrágyákat alkalmazni.

Hogyan töltsünk meg egy magaságyást

Ha a kialakított helyet vakondok és zsizsik látogatják, akkor az ágyás aljára horganyzott fémhálót kell helyezni. A rudak, a fű és a növényi hulladék a grill tetejére kerül, és végül komposzttá alakul.

Ezután egy "réteges tortát" kell összeállítania:

  • az első réteg - növényi maradványok, legfeljebb 10 cm magasak.
  • a második réteg - kerti talaj, amelynek magassága legalább 20 cm; a talaj homokkal vagy tőzeggel keverhető, és ásványi vagy szerves trágyát adhatunk hozzá.

Magaságyások öntözése

A magaságyásban a növények gondozása ugyanúgy történik, mint a klasszikus termesztésnél. A legtöbb faj alkalmas a növekedésre ilyen térben. Különösen jól fejlődik a paradicsom, a tök, az uborka és az eper.

Az öntözés során a víz ne folyjon végig a szerkezet szélein, hanem egyenletesen nedvesítse meg a talajt az ágyás teljes szélességében. Ezt a legegyszerűbben csepegtető öntözőrendszer összeszerelésével és használatával érhetjük el. A talaj felszínére lassan hulló vízcseppek optimális hidratálást biztosítanak, akár nagy mélységben is, így a kertgondozás még könnyebbé válik.

Magaságyások - előnyök és hátrányok

A magaságyás hátrányai

A magaságyások gyorsabban felmelegszenek, ami tavasszal nagyszerű, de nyáron már kevésbé. Ezért ne próbáljon ott hűvöst kedvelő fajokat termeszteni. A petrezselyem, kapor, saláta nem terem jól a túlmelegedett talajban. Gyorsan virágzik a sóska és a retek, a fokhagymahagymák pedig kizöldülnek.

Amikor a magaságyások nélkülözhetetlenekké válnak

Leggyakrabban alacsony fekvésű területeken van rájuk szükség, ahol az esővíz és a föld olvadása után visszamaradt víz tócsákba borul. Ilyen körülmények között a magaságyás a legjobb megoldás a gyökerek rothadás elleni védelmére.

A talajvízben bővelkedő helyek nehezen termeszthetők a kertészkedéshez, mert tavasszal elláposodnak, és a talaj nem szárad ki sokáig. Emiatt az ültetést későbbi időpontra kell halasztani, így tehát bizonyos növényeknek nincs idejük beérni. A föld felett elhelyezett magaságyások könnyen megoldják ezt a problémát, ellentétben a költséges helyszíni vízelvezetési intézkedésekkel.

Nem mindenki tudja hajolva gondozni a növényeket. Öregség, gerinc- vagy ízületi betegségek zavarják szenvedélyét. A magaságyások menthetik meg a helyzetet. Miután egyszer elkészített egy ilyen konstrukciót, sok éven át gondozhatja a kertet, egy kerti széket helyezve el a folyosón.

Gondolt már arra, hogy magaságyásban kertészkedjen? Vagy van már pozitív vagy akár negatív tapasztalata velük kapcsolatban? Írja meg nekünk válaszait a megjegyzésekben.

Által posztolva: 08 ápr 2023
Megtekintések: 1137
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd