0

A rózsák gondozása tavasszal

Hogyan trágyázzuk a rózsákat tavasszal, hogy egészségesen virágozzanak és növekedjenek?

A hívogató rózsakert minden kertész álma. Ehhez a növényeknek egészségesnek kell maradniuk, de bőségesen virágozniuk kell egész nyáron és az őszi fagyokig.

A rózsák gondozása tavasszal

A rózsák három alapvető tápanyaga, amelyek egészségük és vitalitásuk pillérei: a nitrogén, a foszfor és a kálium. A rózsák ezeket az anyagokat kész ásványi műtrágyákból, valamint szerves anyagokból nyerhetik. Minden műtrágya típusnak megvan a maga előnye és hátránya. Tehát a legjobb, ha bölcsen kombináljuk őket.

De mindenekelőtt nézzük meg, hogyan működnek a műtrágyák, mit tartalmaznak, és milyen hatással vannak a talajra valamint a rózsabokrokra.

Nitrogén, foszfor, kálium – miért fontosak a rózsák számára?

  • Nitrogén - elősegíti a zöld tömeg növekedését. A nitrogéntöbblet serkenti az új hajtások fejlődését a virágzás rovására, ami egy zöld és robusztus bokrot eredményez kicsi és visszataszító virágokkal.
  • A foszfor jótékony hatással van a gyökérrendszerre és elősegíti a hajtások érését. Létfontosságú a rügyképződéshez és az elragadó virágzáshoz.
  • A kálium erősíti a töveket, és felkészíti a rózsabokrot a sikeres télre.

Mit akarnak a rózsák - ásványi vagy szerves műtrágyát?

A rózsák gondozása tavasszal

Az ásványi műtrágyák (NPK típusú, különböző arányban) sok hasznos nyomelemet tartalmaznak, valamint permetezve lombozatra permetezéssel alkalmazható.

Nemcsak folyékony, hanem szemcsés formában is kaphatóak, amelyekből a fény, a nedvesség és a levegő segítségével folyamatosan tápanyagokat bocsátanak ki. Az ásványi műtrágyák azonban szikesedhetik a kerti talajt, és gátolhatják a növény gyökérrendszerének fejlődését. Csak nedves talajra alkalmazza, hogy elkerülje a gyökérégést.

A szerves trágyák nem károsítják a talaj szerkezetét, viszont elkészítésük és felhasználásuk nehezebb. Ide tartozik a lebomlott szerves hulladék, komposzt, cellulóz (fűrészpor és széna), tőzeg, fahamu, trágya, lebomlott fű stb. A humusz vonzza a gilisztákat, amelyek fellazítják és levegőztetik a talajt, javítva a légcserét. A szerves anyagok felhasználhatóak a rózsa növekedése és fejlődése során, de soha nem a télre való felkészülésekor.

Kiegyensúlyozott trágyázás, tavasszal:

Az első trágyázás áprilisban történik, amikor a rügyek fejlődnek. A rózsáknak ebben az időszakban nitrogén-műtrágyára van szükségük. Az organikusak növényenként 100 gramm baromfitrágya vagy 300 gramm teljesen lebomlott trágya kijuttatását teszik lehetővé. Lehetőség van arra is, hogy 30 gramm műtrágyát 10 liter vízhez hígítson, például ammónium-nitrátot.

  • Májusban, a hajtásnövekedési szakaszban műtrágyázzuk másodszor. Ökológiai gazdálkodás esetén használjunk trágya infúziót, bokronként 3-4 litert. Az ásványi műtrágyák közül válassza az ammónium-nitrát (10-15 g), a káliumsó (15-20 g) és a kettős szuperfoszfát (30 g) kombinációját.
  • A harmadik műtrágyázást nyár elejére, a bimbózási időszakban tervezzük. Használjon kálium-foszfor műtrágyát. Szerves trágya: tehén- vagy baromfitrágya infúziója. Ásványi műtrágyákból: ammónium- vagy kálium-nitrát (15-20 g / négyzetméter), szuperfoszfát (30-40 g / négyzetméter), kálium-szulfát (10-15 g / négyzetméter). Ebben az időszakban a bokrokat magnézium- és vaskelát-oldattal lehet permetezni - olyan rózsáknak szükséges elemek, amelyek minden kertben hiányoznak. A kezelést legjobban felhős napon vagy este, naplemente után végezzük.

Most, hogy tudja, hogyan, mikor és miért kell műtrágyázni, nyissa meg a GradinaMax katalógust a Műtrágyák és növényvédelem részben, és vásárolja meg a kertje számára megfelelő termékeket.

A szerves trágyák használatakor betartandó fontos szabályok:

A baromfi almot 1:20 arányban vízzel kell hígítani, és legalább öt napig állnia kell.

  • Hígítsa fel a tehéntrágyát vízzel 1:10 arányban, hagyja beázni, majd ismét hígítsa fel vízzel 1:2 arányban.
  • Szerves trágyát csak akkor lehet kijuttatni, ha a hőmérséklet nulla fok feletti, és ha biztos abban, hogy éjszakai fagyok már nem várhatóak.
  • Szerves műtrágyák használatakor az adagot mértékkel kell beállítani. A magas koncentráció megégeti a gyökereket és megbetegíti a rózsákat. A kevesebb jobb, de az alkalmazása gyakrabban történjen.
Által posztolva: 19 márc 2023
Megtekintések: 678
(Szavazatok: 0, Értékelés: 0)
Hagyjon egy kommentet
Értékelés
Adjon hozzá egy, vagy több fájlt
    mc visa dpd